Hlavní obsah

Místo děje Krušnohoří: Klement Gottwald čestným občanem Jáchymova

Na místě kdysi krutého lágru Rovnost stojí nad Jáchymovem chaty. Vznikly tam, kde trpěli, umírali v 50. letech 20. století političtí vězni. Dolovali uran, jenž se vozil do Sovětského svazu. Jedna z největších krádeží v našich dějinách zůstala nepotrestaná. Stejně tak zůstává Klement Gottwald čestným občanem města Jáchymov.

Krušnohorské příběhy: ŘetízkárnaVideo: Krušnohoří

Článek

Pohnuté dějiny zachycuje nejeden dokument ať už filmový, nebo knižní. Svědectví o krutosti vydává také jáchymovská kronika. Uložená je nyní v karlovarském archivu.

Zachycuje dějiny tak, jak si po únoru 1948 přáli vítězové voleb, komunisté. Zmínku o zřízení pracovních táborů v ní najdete v roce 1949. V dalším roce narazíte na informace o procesech s údajnými americkými agenty.

Občanství? Nevíme

Hrdinou doby tehdy byl prezident Klement Gottwald, jenž také v prosinci 1949 poděkoval Jáchymovským za čestné občanství. A je jím dodnes, s největší pravděpodobností.

Anketa

Měl by Jáchymov co nejrychleji jednat v případě čestného občanství pro Klementa Gottwalda?
Ano
83,5 %
Ne
14,4 %
Nemám na to názor
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1658 čtenářů.

„Známe jen ty, kteří získali čestná občanství po roce 1989,“ sdělil Novinkám starosta města František Holý. A dodal:

„Další osoby z historie se nepodařilo dohledat a nemohu je potvrdit. V případě, že by měl mít Klement Gottwald v Jáchymově stále tuto výsadu, určitě by stálo za to ji revidovat a jemu čestné občanství odebrat. Vzhledem k tomu, co zde bylo pácháno na politických vězních. Od nejstarší pracovnice a zároveň matrikářky úřadu jsem se dozvěděl, že k této revizi mělo již dojít, ale je nedohledatelná na zdejším městském úřadě.“

Holý také Novinkám vysvětlil, že pokud by se prokázalo, že by čestné občanství bylo pro Gottwalda platné, město určitě navrhne jeho zrušení.

„V jakém časovém horizontu nevím, ale pokud se toto prokáže, tak v co nejkratší době,“ konstatoval.

Otřesná brutalita

Dohledatelná jsou naopak svědectví, která vypovídají o krutostech, k nimž docházelo v lágrech. Z nedaleké Rovnosti dnes stojí jen budova takzvané Řetízkárny. V 50. letech sloužila jako převlékárna pro vězně pracovního tábora, jímž prošlo sedmdesát tisíc vězňů. V roce 1960 byl zrušen a srovnán se zemí. Zbořen byl i důlní areál u šachty Rovnost.

Cejch: Rodová sága ze Sudet

Knihy

Na místě vězeňských ubikací stojí desítky let chaty se zahradami. Podle místních si pozemky tehdy kupovali ti, kteří v táboře o vězně „pečovali“. Změnit situaci, v níž mnohým vyhovuje zapomnění, se snaží od roku 2022 Spolek Političtí vězni.cz.

Výběr ze svědectví o lágrech a Jáchymově

Knihy

  • Karel Pecka: Na co umírají muži (1968), Motáky nezvěstnému (1990)
  • Jaroslav Brodský: Řešení gama (1990)
  • Miroslav Jirásek: Z deníku vlastizrádce (1990), Návrat do pekla (1999)
  • Milena Bubeníčková-Kuthanová: Vybledlá fotografie (1991)
  • Rudolf Tibenský: Jáchymovské peklo (1991)
  • Oldřich Klobas: Jak se chodí v laně (1996)
  • Jiří Stránský: Štěstí (1998)
  • Miloslav Čapek: O mužích, na které se zapomnělo (2000), Poražení vítězové (2003)
  • Jiří Světlík: Paměti starého kriminálníka (2006)
  • Tomáš Bursík: Přišli jsme na svět proto, aby nás pronásledovali: Trestanecké pracovní tábory při uranových dolech v letech 1949-1961 (2009)
  • František Šedivý: Legie živých aneb Jáchymovské peklo (2013)
  • Jaroslav Michálka: Roky v pekle (2015)
  • Zdeněk Bauer: Jáchymovské tábory – peklo, ve kterém mrzlo (2019)
  • Lenka Elbe: URaNovA (2020)

Řetízkárnu zakoupili s tím, že by tam mělo vzniknout pietní místo, komunitní centrum sloužící ke vzdělávání o Krušných horách, jejich obyvatelích a traumatech 20. století. A možná vás nepřekvapí, že ne všichni tuto snahu podporují. Chataři poukazují na to, že by ztratili svůj klid.

A tohle, o ticho, kdysi také komunistům šlo. Svědci jejich zvěrstev už většinou nežijí. Jejich pachatelé nebyli nikdy potrestaní. O událostech, kdy v SSSR zmizel uran v hodnotě několika státních československých rozpočtů, o zvěrstvech, kterých se dopouštěli českoslovenští občané na svých krajanech, tak vyprávějí nejčastěji knihy, ale také filmy a televizní seriály či dokumenty.

Místo děje Krušnohoří je letní (mini) seriál kulturní rubriky Novinek. Čtenáře provede dnes (skoro) prázdnými místy našich kdysi nejosídlenějších hor, která se objevují v knihách, filmech a televizních seriálech.

Mlátit do uranu palicí. Krušnohorské gulagy byly pro vězně peklem

Kultura

Druhá řada Rapla zamíří i na Balkán

Kultura

Výběr článků

Načítám