Hlavní obsah

Kriminální příběhy z 80. let promluví hlasem Norberta Lichého

Pod názvem Kriminální příběhy osmdesátých let vyšla třetí audioknižní kolekce skutečných kriminálních případů, tak jak je zachytil a zpracoval novinář a publicista I. M. Jedlička. Stejně jako v případě předcházejících dvou kolekcí i tuto převedl do zvukové podoby herec Norbert Lichý, a to ve vlastní režii.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Bohužel se jedná o jednu z jeho posledních nahrávek, protože Norbert Lichý opustil tento svět 16. ledna tohoto roku ve věku pouhých devětapadesáti let. Herec mohutné postavy a charakteristického hlasu zanechal výraznou stopu právě i v audioknižní produkci.

Z poslední doby rozhodně stojí za to zmínit kompletní audioknižní vydání korespondence Voskovce a Wericha, na němž se zhostil dopisů psaných Janem Werichem. Skvěle si poradil i s nelehkým textem knihy Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem, která je jakousi literární autobiografií Rudolfa Hösse, tvůrce nacistických koncentračních táborů, a vyšla v roce 2017.

V případě kriminálních případů osmdesátých let se jedná o zhruba tříhodinovou audioknihu, která přináší deset případů z let 1980 až 1987. Jedná se především o násilné trestné činy, které se v tomto časovém rozmezí udály na území tehdejšího Československa.

RECENZE: Poctivá kriminálka a hold Jiřímu Markovičovi

TV a streaming

I. M. Jedlička je vypráví spíše novinářským stylem. Nejedná se o literární soudničky například typu Karla Čapka. Autor vychází především z vyprávění konkrétních kriminalistů o jednotlivých zločinech.

Jedlička se začal tomuto tématu věnovat už v šedesátých letech a velkou popularitu čtenářů si získal především případy zveřejňovanými pravidelně na stránkách tehdejších Zemědělských novin.

Posléze začaly vycházet i knižně a staly se tak základem všech tří audioknižních kolekcí. Jsou tudíž vyprávěny spíše dobovým stylem a jazykem, přičemž důležitou roli pochopitelně hrají i dobové reálie.

Zaposlouchat se do této audioknihy je tak trochu jako zalistovat stránkami starých novin a začíst se do nich. Ovšem v tomto případě ve velmi působivém podání Norberta Lichého.

Spisovatel Josef Fousek: Před výsměchem upřednostňuji úsměv

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám