Hlavní obsah

Knižní lázně s Petrou Hůlovou, Markem Torčíkem i Franzem Kafkou

Milovníci literatury mohou od čtvrtka zamířit do Mariánských Lázní. Až do neděle 23. června se tam koná akce s názvem Knižní lázně. Jejich tvářemi jsou spisovatelka Petra Hůlová a čerstvý držitel ceny Magnesia Literatura za prózu a Ceny Jiřího Ortena Marek Torčík.

Foto: Paseka

Marek Torčík

Článek

„Mariánské Lázně mám spojené se svou první regulérní dovolenou, na kterou jsem se vypravila před šesti lety s kamarádkou, žádné děti a hodně vodoléčby. Od té doby se to marně snažím zopakovat. Tak se těším na Knižní lázně, protože v knihách se koupu vůbec nejradši… A taky se těším, že si dám na kolonádě kafe s Markem Torčíkem, autorem jedné z nejlepších loňských knih, a nějaké knížky pořídím i dcerce, která pojede se mnou,“ říká spisovatelka Petra Hůlová.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Hůlová

Vedle autorských čtení a rozhovorů Knižní lázně připomenou také výročí Franze Kafky, který Mariánské Lázně navštívil uprostřed první světové války, Bedřicha Smetany, pobývajícího ve městě dokonce třináctkrát v letech 1883 až 1860, nebo Eduarda Petišky, jenž během svého pravidelného léčebného pobytu v červnu roku 1987 v Mariánských Lázních zemřel.

Jeho syn, třiasedmdesátiletý spisovatel Martin Petiška, přijal u této příležitosti pozvání na letošní festival.

Organizátoři připomenou také aktuální výročí Josefa Váchala i jeho slavného Krvavého románu. Většina akcí z programu je zdarma.

Nikdy nejsme sami, říká spisovatel Marek Torčík

SALON

Knihou roku je Hella od Aleny Machoninové. Byli vyhlášeni vítězové cen Magnesia Litera

Kultura
Související témata:
Festival Knižní lázně

Výběr článků

Načítám