Hlavní obsah

Knihy a čtenáři vpřed! Ve Frýdku-Místku budou knihy venčit nebo si číst v parku pod dekou

Frýdek-Místek

První opravdu čtenářský festival přichystali ve Frýdku-Místku. Čtyřdenní akce s nádechem recese se nazývá ČTUVEMĚSTĚ, konat se bude od 5. do 8. září po celém městě: na ulicích, v autobusech, parcích, kavárně či antikvariátu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco jiné festivaly, literární, knižní nebo čtenářské, jsou orientované převážně na autory, což je v pořádku, nic proti tomu, tak my jsme to otočili a celé se to bude točit kolem čtenářů. Našeho festivalu se nezúčastní jediný autor, tvoří si ho sami čtenáři, zapojit se do něj může kdokoliv,“ vysvětlil frýdecko-místecký knihkupec a koordinátor festivalu Jan Becher s tím, že festival bude jen o čtení.

„Jde nám o to, dostat lidi i knihy do veřejného prostoru. Chceme nenásilnou formou upozornit na to, že čtení je výborná i důležitá lidská činnost,“ poukázal a dodal, že cílem je podpora vzniku komunity ve městě.

„Aby se lidé začali potkávat, společně něco plánovat organizovat, vymýšlet, účastnit se toho a zároveň se bavit.“

Češi jsou zdatní čtenáři. V EU jim patří osmá příčka

Knihy

Festival bude mít dva druhy akcí. Jedny budou celoměstské, odehrávat se tak budou kdykoliv a kdekoliv. Ty celoměstské budou tři: Den nošení knih ve F-M, Vyvenči svoji knihu a Čteme ve městě.

„V prvním případě vyzýváme lidi, aby u sebe celý den měli a nosili knihu, ať jdou kamkoli. Do práce, nakoupit, se psem, k lékaři. Chceme, aby se u toho vyfotili, případně natočili, a sdíleli na sociálních sítích,“ nastínil Becher a dodal, že v případě akce Vyvenči svoji knihu si přejí, aby ti, kteří chtějí, vzali svoji knihu na venčení svého domácího mazlíčka, nejčastěji psa.

Druhý typ akcí je vázaný na jedno místo. „Na čtvrtek jsme naplánovali Čtu si v autobusi. Půjde o takzvané čtenářské jízdy z Místku do Frýdku a zpět. Budou dvě, sejdeme se na zastávce Místek, Riviéra a pojedeme linkou 301 do Frýdku. Každý nastoupíme s knihou a budeme si číst. Rádi bychom, aby se k nám přidali i ostatní cestující,“ vyzval knihkupec a vyjmenoval, že dalšími akcemi vázanými na místo bude Noční čtení Pod Svícnem, Čtení pod dekou a Kafe&kniha.

Vítězka Magnesia Litera Alena Machoninová: Rusko je přesvědčené, že je zemí vítězů

Kultura

Knihy 2024: Hájíček, Klusák, Katalpa, Moussa, Zeithammerová, Irving i Schwarzenegger

Knihy
Související témata:
Festival Čtu ve městě

Související články

Výběr článků

Načítám