Hlavní obsah

Kapitán Exner: Kriminalista s kyticí růží

V osobitém a podmanivém podání Tomáše Jirmana a režii Tomáše Soldána pokračuje titulem Bláznova smrt audioknižní detektivní řada Václava Erbena s ústřední postavou, kriminalistou Michalem Exnerem.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Exner tentokrát zamíří do malého města Mezihoří roku 1967, aby se podíval na kloub poněkud záhadnému úmrtí inteligentního schizofrenika, který soustavně terorizoval své okolí. Smrt se zpočátku jeví jako nešťastná náhoda, ovšem něco v ní nehraje. Ale popořádku.

Elegantní a svérázný kapitán Exner, milovník žen a dobrého jídla, do města nepřijíždí svým nablýskaným historickým kabrioletem značky Mercedes tak docela náhodou. Za vším stojí žena. Krásná Gabriela Steinová, s níž se právě seznámil v Praze a která ho přiměje, aby se na případ podíval.

Zvolna se začínají vynořovat prapodivné okolnosti, po chvíli je už docela jasné, že se jedná o vraždu, jejímž pachatelem mohl být prakticky kdekdo. Kdekdo totiž mohl mít vztek na dotěrného blázna s nebezpečně dobrou pamětí.

Vražda pro zlatého muže. Další případ kapitána Exnera

Kultura

Kriminalista povolá své nezbytné parťáky Vlčka a Beránka a začíná pracovat svým intuitivním, nevyzpytatelným způsobem, jakým nepřestává své okolí překvapovat.

Tentokrát se kupříkladu rozhodne, že každou z žen, kterou hodlá vyslechnout nebo s ní alespoň pohovořit, nejprve obdaruje kyticí růží, čímž si pojistí jejich vstřícnost. Tak jak to má v dobré detektivce být, i tentokrát je posluchač střídavě přesvědčen o možné vině nejrůznějších osob a skutečný vrah je pak nečekaným překvapením.

Působivým rámcem je pak atmosféra menšího města a mnohdy komplikované vztahy místních obyvatel, především honorace, které pozvolna vyplouvají na povrch.

Čtyřapůlhodinová audiokniha se velmi příjemně poslouchá, a to jak díky už zmíněnému osobitému projevu Tomáše Jirmana, tak vhodně volené doprovodné hudbě.

Úryvky z dobových popových hitů Marty Kubišové, Petra Nováka, Michala Prokopa, Hany Zagorové, Jitky Zelenkové či skupin The Bleusmen a Synkopy 61 dokonale podtrhují náladu tak jako u předchozích titulů této audioknižní řady.

Doteky osudu. Příběhy Romana Cílka potřetí

Knihy

Maigret si vyšlápl na mafii

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám