Hlavní obsah

Ignát Herrmann, rodák chotěbořský? Známý sochař upozornil na zapomenutou mystifikaci

V Chotěboři letos oslaví hostinec Panský dům jubilejních 800 let. U příležitosti výročí budou odhaleny dvě nové bronzové desky připomínající pobyty vojevůdce Jana Žižky a spisovatele Jaroslava Haška. Jejich autor sochař Radomír Dvořák narazil při práci na zajímavost ohledně chotěbořského rodáka, spisovatele Ignáta Herrmanna.

Foto: Knihovna Ignáta Herrmanna Chotěboř

Pomník a lavička Ignáta Herrmanna v Chotěboři

Článek

„Při přípravě pamětních desek na Panský dům v Chotěboři jsem s nadšením zjistil, že český spisovatel Ignát Herrmann je spisovatel světový,“ komentoval své zjištění Dvořák.

Sochař naráží na text Jaroslava Haška Jak je to s rodištěm Ignáta Herrmanna, který vznikl právě v Panském domě. Známý mystifikátor Hašek ve smyšlené humorné povídce vylíčil, jak si spisovatel za své rodiště zkrátka vybral Horní mlýn u Chotěboře. Místo jeho narození ale nezmiňuje.

Skutečnost by ovšem mohla být taková, že se Herrmann narodil na lodi plující přes Atlantik, když se jeho rodiče vraceli z Ameriky. Tuto informaci o místě narození spisovatele uvedl v knize věnující se Haškovi i literární historik Radko Pytlík.

Radko Pytlík: Hašek je jako evropský autor nedoceněn

Kultura

Dotyčný mlýn koupil jeho otec po návratu do Čech. Spisovatel zde vyrůstal a přijal místo za své rodiště. Je však možné, že se narodil na místě značně vzdáleném.

„Jak to ve skutečnosti bylo, je nadále hádanka,“ uvedl Dvořák.

Foto: Radomír Dvořák

Návrh pamětních desek na Panský dům v Chotěboři

Od narození Ignáta Herrmanna uplyne letos 170 let. Pamětní desky připomínající pobyty Jana Žižky a Jaroslava Haška v Panském domě v Chotěboři budou slavnostně odhaleny 10. října, tedy den před 600. výročím úmrtí husitského vojevůdce.

Sochař Radomír Dvořák žije v domě s příběhem

Jak bydlí VIP

Rumfordská polévka: Jídlo chudých, hladových i syčáků

Historie
Související témata:
Ignát Herrmann

Výběr článků

Načítám