Hlavní obsah

GLOSA: Chvála knihoven uprostřed horkých časů

Americká novinářka a spisovatelka Annalee Newitzová publikovala před několika dny v listu The Washington Post text o nové důležitosti veřejných knihoven v nynější éře kulturních válek. „Dnes jsme svědky útoků na samotné knihovny jako sociální instituce,“ píše autorka o situaci ve vlasti.

Foto: ČTK / AP – Andres Kudacki

Návštěvnice knihovny v newyorské čtvrti Bronx v letošních prvních letních dnech, kdy denní teploty setrvaleji přesahovaly dvaatřicet stupňů.

Článek

Podle Newitzové je eskalace takových útoků pochopitelná: knihovny umožňují přístup k primárním zdrojům, jež obsahují rozmanité zkušenosti a poskytují klidný prostor, kde se dá přemýšlet. A rozličnost vadí těm, kteří by rádi posunuli USA k autoritářskému způsobu vládnutí.

Kliknete-li na stránky Americké asociace knihoven, kterou pisatelka zmiňuje, dočtete se tam mimo jiné, že „počet titulů, na které se zaměřuje cenzura, v roce 2023 vzrostl o 65 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl nejvyšší úrovně, kterou kdy American Library Association (ALA) zdokumentovala“.

Pro představu: nátlakové organizace typu Moms for Liberty vloni požadovaly vyřazení 4240 titulů ze školních či veřejných knihoven. Roku 2010 bylo tomuto tlaku vystaveno 262 titulů, o pět let později 190 a ještě v roce 2020 šlo o 223 titulů.

Tlustý je tlustý. Muž je muž. Češtiny se změny Dahlových děl netýkají

Kultura

Nemluvě o tom, že být knihovníkem se stalo vinou kulturních válek nevděčným, ne-li riskantním povoláním a řada těchto pozic je v USA neobsazena. Jsou-li Spojené státy v lecčems napřed, pak si lze přát, že v tomto je Evropa, či přesněji země EU, nedoženou.

Když jsem byl před pár týdny v Kodani, vyprávěl mi tamější český konzul Jonáš Vnouček i o tom, jakou váhu Dánové přikládají veřejným knihovnám. Jsou to pro ně komunitní místa s řadou aktivit, která vyhledávají nejen z kulturních, nýbrž i ze sociálně-psychologických důvodů. Společenství totiž pomáhá prozařovat dny v těch měsících roku, kdy je na severu po většinu dne tma.

Česká síť knihoven je hustá a doufám, že taková i zůstane. Kulturní války sice dorazily také k nám, ale zatím díkybohu v soft podobě – třeba bez cenzurních tlaků na knihovnické regály.

Rovněž tuzemské knihovny se mnohde stávají komunitními stánky, ovšem jejich užitečnost je i „přízemnější“: knihy zatraceně zdražily a nemalá část čtenářstva je ráda, že si nově vycházející tituly může přečíst právě díky knihovnické nabídce.

A kvůli pointě zpět do USA. Když jsem ke glose hledal ilustrační fotku, narazil jsem v agenturách i na tu, která je zde přiložena. Pochází ze série, jak se Američané počátkem letošního léta skrývali před vedry. Knihovna tak může být dobrým útočištěm i kvůli klimatickým změnám.

Na Floridě zakázali knihu o zakazování knih

Amerika

Čtenářský metr neměří, ale ukazuje, co mají děti ve svém věku číst

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám