Hlavní obsah

Glatzké zločiny podruhé. Na začátku byla vražda dívky

Glatz Země Pána Boha, tak zní celý název druhého příběhu z detektivní řady polského spisovatele Tomasze Duszyńského, který právě získal i svou audioknižní podobu. Stejně jako v prvním případě se o ni velmi kvalitně postaral herec Jakub Gottwald.

Foto: Polský institut v Lipsku

Detektivky Tomasze Duszyńského jsou oblíbené

Článek

Stejně jako v prvním případě nás autor opět zavádí do meziválečného Kladska, tedy města, potažmo stejnojmenné oblasti na jihovýchodě dnešního Polska, nedaleko přes hranice od českého Náchoda.

Pro pořádek se sluší dodat, že Kladsko bývalo součástí českého království, ovšem v době mezi dvěma světovými válkami patří Prusku, tedy Německu.

V románu potkáváme řadu postav známých už z titulu předešlého. Je v něm opět svérázný strážmistr Koschella i kapitán Wilhelm Klein, muž poznamenaný řadou zranění z válečných Flander, nicméně obdařený jiskřivým důvtipem a intelektem.

Strach. Horor, ve kterém mizí slovenské děti

Knihy

V roce 1921 jsou ve strži nedaleko lázní Dušniky objeveny ostatky mladé dívky, dcery velmi úspěšného dovozce doutníků, která beze stopy zmizela v roce 1916. Pátrání bylo tehdy podezřele rychle ukončeno s odkazem na to, že se zřejmě stala obětí únosců a obchodníků s bílým masem.

Teď se ale případ otevírá znovu, přibývají souvislosti i další vraždy. Do vyšetřování se s vervou pustí právě strážmistr Koschella, který se dokonce rozhodne vzít spravedlnost razantně do vlastních rukou.

To se mu málem stane osudným, ovšem do Glatzu přijíždí kapitán Klein, aby se do věci vložil a pomohl ji vyřešit. Stejně jako v předcházejícím případě je i Glatz dvě plný napětí a dramatických zvratů.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Autor obratně využívá i prostředí. Nad Kladskem se vypíná stará vojenská pevnost, díky níž je podzemí města doslova protkáno sítí chodeb a prostor vhodných pro zločin. To Duszyńskému umožňuje podtrhnout dobový thriller i dobovou atmosférou tajemna a záhadnosti.

Neméně atraktivní jsou také v detektivkách oblíbené spory a tlaky uvnitř samotného policejního sboru a s nimi spojené nitky, které vedou do nečekaných míst.

Sám Tomasz Duszyński (1976) patří k velmi oblíbeným polským spisovatelům. Rovněž se věnuje novinářské činnosti, je scenáristou počítačových her. Díky oblibě knižní řady Glatz se už dokonce stal i čestným občanem svého domovského Kladska.

Potěšitelná je skutečnost, že v polském originále už vyšla i další dvě pokračování této řady a lze tudíž doufat, že v dohledné době získají i svou českou audioknižní podobu.

Glatz: Rituální vraždy v Kladsku

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám