Hlavní obsah

Co prozradil Hrob v horách

Autorská dvojice Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt patří ke známým a etablovaným jménům v široké rodině skandinávské krimi. První z nich je jedním z nejuznávanějších tamních scenáristů a producentů a sám je zakladatelem velké produkční společnosti Tre Vänner. Druhý pak sice původně pracoval jako ošetřovatel lvounů, učitel a herec, ale od roku 1992 začal psát televizní scénáře a k nynějšku má na kontě více jak dvacítku seriálů.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Společně jsou autory detektivní řady, jejíž ústřední postavou je policejní psycholog Sebastian Bergman. Nutno přiznat, že v něm vytvořili postavu skutečně netuctovou, komplikovanou a pro krimi literaturu ne úplně obvyklou.

Policisté, kriminalisté, vyšetřovatelé mívají zhusta různé nešvary a zlozvyky, ovšem postava Sebastiana Bergmana jde v tomto ohledu mnohem dál. Na jednu stranu takřka geniální psycholog, který se dokonale vyzná ve zločineckých mozcích, na stranu druhou naprosto bezcharakterní cynický sukničkář, nesympatický chlap, který neváhá použít ve svůj prospěch nejednu podlost.

Třetím titulem z bergmanovské řady (po Temných tajemstvích a Učedníkovi) je kriminální příběh Hrob v horách, jenž dostal svou 17,5hodinovou audio verzi ve skutečně vydařeném podání Aleše Procházky. Vše se točí okolo šesti obětí zjevné vraždy, nalezených ve společném hrobě vysoko ve švédských horách.

Jo Nesbø: Alkohol, pití a psaní v mém případě nefungují

Kultura

Právě tam se skupina stockholmských kriminalistů včetně Bergmana vydává, aby případ vyřešila. Současně se ale rozbíhá příběh dvou záhadně zmizelých afghánských imigrantů a obě dvě události se začínají pozvolna propojovat.

Hrob v horách tak nepřináší jenom klasickou a napínavou detektivku, ale i zajímavě rozehrané pletivo mezilidských vztahů uprostřed vyšetřovacího týmu, pochopitelně Bergmana nevyjímaje. Velmi zajímavý je i poměrně detailní vhled do života komunity afghánských běženců ve Švédsku. Ten přibližuje jejich vzájemné patriarchální vztahy, ale i názory a leckdy komplikované postoje vůči hostitelské zemi, Švédsku.

V neposlední řadě se celým příběhem proplétá také neviditelná nadnárodní moc zpravodajských služeb. Audiokniha Hrob v horách je tedy vrstevnatý, mnohostranný i patřičně napínavý příběh, který rozhodně stojí za poslech.

Nelichotivé, šokující a brutální svědectví o Číně

Knihy

Kapitán Exner: Kriminalista s kyticí růží

Knihy
Související témata:
Kniha Hrob v horách

Výběr článků

Načítám