Hlavní obsah

Čerti nejsou, říká Zdeněk Svěrák

O tom, že tvorba herce, textaře a spisovatele Zdeňka Svěráka pro děti patří už tradičně k tomu nejlepšímu v daném žánru, je možná zbytečné mluvit. Dalším důkazem je právě vydaná audiokniha Čerti nejsou, která spatřila světlo světa v jeho autorském podání.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

I tady čeká na posluchače nápaditý příběh, vybroušený kultivovaný jazyk a všudypřítomný smysl pro humor. A i tentokrát má vyprávění dar potěšit děti a díky typické svěrákovské lehkosti a nadhledu zaujmout i dospělé. Pohádka Čerti nejsou vychází z ověřeného schématu.

Pohledná dívka Anička, která pracuje v hostinci u svých rodičů, má milého daleko na vojně. Chlípný hradní pán (obývá hrad Hakenburk v Českém středohoří) se úkladně zbaví své ženy, aby Aničku získal. Na hrad přichází čert, ovšem místo toho, aby pána po zásluze odvedl do pekel, uzavře s ním obchod.

Stane se namísto něho hradním pánem a jemu ponechá úlohu proradného správce. Aničku pak čert podle získá. Ta je s ním a se dvěma dětmi na hradě a je nešťastná až do okamžiku, kdy se jednoho dne objeví slepý šašek.

Zdeněk Svěrák získal titul Génia smíchu

Kultura

V tomto místě Zdeněk Svěrák vtipně využil shakespearovský motiv, kdy Hamlet pozve hereckou společnost na hrad Elsinor, aby tak vmetl své matce a proradnému králi do tváře obraz toho, co se na hradě skutečně odehrálo.

Šašek sehraje loutkové divadlo a věci se pomalu začínají obracet k nápravě. Ta bude ale ještě dost dramatická a nelehká.

„Kdybych vám řekl, že dobro zvítězí, už bych prozradil moc,“ konstatuje sám Zdeněk Svěrák. Je tedy třeba si pohádku poslechnout. Ta je navíc obohacena o písničky Jaroslava Uhlíře v podání herečky Veroniky Khek Kubařové, herce Igora Orozoviče a dětského sboru.

Ústřední melodie Komu se stýská pak zazní ještě jednou jako bonus na samotný závěr audioknihy Čerti nejsou v podání zpěvačky Marty Kubišové.

Jan Svěrák: Vstupujeme do nového období puritánství, některé věci se nesmějí vyslovit

Osobnosti

RECENZE: Pohádková moralita o duši a konzumní společnosti

Kultura
Související témata:
Kniha Čerti nejsou

Výběr článků

Načítám