Hlavní obsah

Básník Josef Kainar bude mít v rodném Přerově pamětní desku

Přerov

Básník Josef Kainar (1917-1971) bude mít v rodném Přerově pamětní desku. Umístěna bude na fasádu rodinného domu na ulici Generála Štefánika, kde Kainar v letech 1928 až 1934 žil a kde vznikaly jeho první básnické pokusy.

Foto: ČTK

Pamětní deska připomene pobyt básníka Josefa Kainara.

Článek

„Deska bude slavnostně odhalena 21. června odpoledne při příležitosti Evropského dne hudby, který se v Přerově ponese právě v duchu Kainarova díla,“ řekla Novinkám mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

„Den věnovaný hudbě jsme vybrali záměrně, protože Josef Kainar nebyl jen básník, ale také hudebník a textař. Kromě toho se proslavil rovněž jako ilustrátor, dramatik, překladatel a novinář. Byl zkrátka umělcem mnoha tváří,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Rodina Tšponových, která v domě žije, před lety vůbec netušila, jak slavnou má jejich nemovitost minulost. „Rodině patří dům od konce šedesátých let a dlouho jsme nevěděli, že tu bydlel mladý Kainar. Když jsme byli osloveni městem, zda souhlasíme s umístěním desky, vůbec jsme neváhali, je to pro nás čest,“ konstatoval Stanislav Tšpon.

Přerov bude mít lavičku Pavla Nováka, má být poctou slavnému rodákovi

Kultura

Po odhalení desky bude Kainarovi věnován odpolední program v ulicích jeho rodného města, při němž zazní mimo jiné Kainarovy verše či zhudebněné básně.

Přerov na svého slavného rodáka obecně nezapomíná. V roce 2017, při příležitosti jeho nedožitých stých narozenin, se ve městě konaly velkolepé oslavy, při kterých se v ulicích četly a přepisovaly jeho verše, muzicírovalo se, dokonce byl v centru města prostřen dlouhý stůl s večeří pro Kainara.

Foto: MÚ Přerov

Pamětní deska připomene pobyt Josefa Kainara

„U této příležitosti vznikly v autorské dílně Pavly Voborník Kačírkové a Milana Šušky lavičky zvané Kainarky, které byly umístěny v Kainarově ulici. Nechali jsme je zrenovovat a v rámci Evropského dne hudby budou opět vráceny na své místo. Jejich součástí je i knihovnička, takže kdo by chtěl přispět knihou, bude mít možnost,“ doplnila Daniela Novotná z přerovského magistrátu.

Kainar žil v Přerově do roku 1934. Později už bydlel a tvořil převážně v Praze. Měl blízko k divadlu, takže pracoval jako dramaturg v Divadle satiry, coby novinář psal pro deník Rovnost, kde vycházely také jeho vtipy, obrázky a básně, spolupracoval i s Československým rozhlasem. Po roce 1947 se už věnoval pouze literatuře.

Kouzlo poezie Josefa Kainara

Kultura
Související témata:
Josef Kainar

Výběr článků

Načítám