Hlavní obsah

Kabinu lanovky na Ještěd navrhne autorka chystaných vozů pro pražský Petřín

Do konce roku bude známá nová podoba kabiny lanové dráhy na Ještěd v Liberci. Vytvoří ji designérka Anna Marešová a její tým, kteří jsou mimo jiné i autory nové podoby připravované kabiny lanové dráhy na pražský Petřín.

Foto: Petr Horník, Novinky

Anna Marešová

Článek

Liberec se rozhodoval mezi třemi nabídkami na novou podobu lanovky, které dostal v rámci poptávkového řízení. O vítězi rozhodl společně se zástupci Czech design.

„Všichni účastníci získali v minulosti nějaké ocenění za podobné projekty, nicméně jsme požádali o zhodnocení a doporučení Czech design. Chceme, aby design lanovky byl kvalitní, s ohledem na umístění a kontext se stavbou Ještědu si to zaslouží,“ řekl náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Jak bude vypadat nová lanovka na Ještěd? Favoritem je tramvaj na lanech

Domácí

Sama designérka Anna Marešová považuje Ještěd za ikonu, vnímala ji již od dětství, a dokonce při studiích architektury psala o této ikonické stavbě seminární práci.

„Mám k Ještědu a celému místu respekt. Je to pro mě stejně přitažlivá věc jako úzkokolejky nebo tramvaje,“ uvedla Marešová s odkazem na své další designerské počiny.

Současně cítí podle svých slov velkou zodpovědnost.

„Mám velkou radost, ještě tomu nemůžu uvěřit. Je to neskutečná výzva. Ale krásná. Moc si přeji, aby nová lanovka naplnila očekávání jak ta estetická, tak i ta funkční,“ dodala Marešová.

K projektu podle svých slov přistupuje tak, jako kdyby znovu stála na startovní čáře, bez ohledu na to, co má za sebou.

Nové lanovky na Petřín budou mít emoce. Po cestě na sebe mrknou a zčervenají

Cestování

„Myslím si, že je dobré mít pokoru. To, co je pro nás pro tvůrce u tohoto projektu důležité, je krajina a historie lanovky. A samozřejmě Ještěd. Tohle všechno musí být v souladu,“ doplnila designérka.

Na Ještěd jezdila od roku 1933 až do října 2021 visutá lanovka. Tehdy její provoz ukončila tragická nehoda, při které se jedna z kabin zřítila a zahynul strojvedoucí. Od té doby nejezdí na vrchol Ještědu žádná. Lanovou dráhu provozovaly od počátku České dráhy, které už opravovat nechtěly, a tak ji přebírá město Liberec za necelých 39 milionů korun. Vyprojektovat se však musí nový typ lanové dráhy. Nově by měla jezdit na Ještěd lanovka s velkokapacitní kabinou zavěšená na dvou lanech, takzvaná tramvaj, místo původních dvou kabin jezdících v kyvadlovém provozu. Zakázku chce město vypsat příští rok na přelomu ledna a února. Nová lanovka by měla podle plánů liberecké radnice jezdit na vrchol Ještědu v roce 2029.

Za pád lanovky na Ještěd policie obvinila čtyři lidi a firmu

Krimi

Výběr článků

Načítám