Hlavní obsah

Josef Formánek chce napsat román za den

Právo, František Cinger

Spisovatel Josef Formánek se příští středu pokusí o rekord - během jediného dne chce napsat a vydat román. Jeho příběh mohou ovlivnit i čtenáři.

Foto: Jiří Smutný

První módní přehlídka představila odívání k vodě.

Článek

"Rád vstupuji na Terra incognita a napsání knihy za dvanáct hodin takovým vstupem na neprozkoumanou půdu je. V první próze jsem psal o ďáblovi, který se může zjevit kdykoli, takže bych ho chtěl pokoušet i při napsání druhé, přestože je dělí tolik času. První román jsem psal sedm let, teď by mi mělo stačit dvanáct hodin," tvrdí Formánek jehož prvotiny Prsatý muž a zloděj příběhů dokázal nakladatel Ivo Železný prodat od podzimu 18 tisíc, což je u novinky nebývalý úspěch.

Formánek tak kráčí ve sopách kameramana a režiséra Brabce, který natočil na Silvestra film za jedinou noc.

Námět pošlou čtenáři

Až do 15 hodin 2. června mohou milovníci literárních příběhů i rekordů posílat formou SMS na číslo 606 641160 náměty knížky. Ve tři hodiny odpoledne vylosuje náhodný čtenář téma prózy, kterou Formánek napíše.

Agentura Dobrý den začne v tu chvíli měřit pokus o rekord. Autor a ilustrátor první knihy David Nesnídal budou sedět za výlohou Paláce knih Neoluxor v Praze na Václavském náměstí. Formánek bude psát rukou, redaktorka bude přepisovat text do notebooku, případně scanovat ilustrace a to vše posílat do grafického studia.

Za dvanáct hodin musí být minimálně osmdesátistránkový text dopsán. Ze studia ho pošlou do tiskárny, kde ho do poledne 3. června vytisknou a sváží. V 15 hodin toho dne bude v Neoluxoru i jinde k dostání.

Sázka o vlasy a vousy

Důvod neobvyklého počínání je prostý, po úspěchu prvotiny začal netrpělivý nakladatel naléhat na Formánka, aby napsal další knihu. Po naléhavých otázkách dostal lakonickou odpověď: "Nejsem stroj na psaní." V dalším e-mailu stálo: "Ale jsem dobrej a talentovanej a když o to půjde, napíšu román i za půl dne."

Nakladatel Železný neváhal a slíbil, že ho vydá, vytiskne a rozveze za další půl den. Formánek odpověděl: "O co se vsadíme? O vlasy! (Železný)? O fousy (Formánek)? Kdo nesplní svůj úkol, bude ostříhán či oholen."

Kdo vyhraje, se ukáže 3. června.

Související témata:

Výběr článků

Načítám