Hlavní obsah

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava: Největší show nabídne Sam Smith

Několik desítek hodin před středečním startem jednadvacátého ročníku festivalu Colours of Ostrava v Dolních Vítkovicích, jenž potrvá do noci ze soboty na neděli, mají všichni ze čtyřicetičlenného organizačního týmu napilno. Minulý týden vyřešili náhradu za odřeknuvší skupinu Queens of The Stone Age a věří, že vše další již proběhne hladce. Nejenom o tom hovoří ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Foto: Katřina Šulová, ČTK

Zlata Holušová festival zakládala.

Článek

V pátek spadl v Trenčíně na festivalu Pohoda při větrné smršti stan. Zranilo se přitom dvacet devět lidí a pořadatelé poté festival zrušili. Existuje způsob, jak se proti nástrahám počasí na festivalech bránit?

Nikdo na světě zatím bohužel žádný spolehlivý nevymyslel. Lze se připravit tak, že si pořadatel vytvoří protokoly k tomu, jak se v takových situacích chovat. Přírodu ale nepřevezeme, jsme na ni krátcí.

Zrovna Pohoda patří k festivalům, které si na bezpečnosti návštěvníků dávají nejvíce záležet a nejvíce na ní pracují. Má k tomu historické důvody, v roce 2009 na ní pod spadlým stanem zahynul jeden z návštěvníků akce. Stalo se to také při bouři. Protokoly tamních organizátorů o tom, jak by se měli návštěvníci při větrných smrštích a bouřích chovat a co by měli dělat oni, proto patří k jedněm z nejlepších.

Myslím si, že v letošním roce dělali, co mohli. Přesto přišlo neštěstí a mně je to nesmírně líto. Je to smutné, bolí mě to. Víc se k tomu asi nedá říct.

Ten stan to měl zvládnout, říká ředitel festivalu Pohoda

Kultura

Minulý týden odřekli své evropské turné američtí rockeři Queens of The Stone Age. Co bylo důvodem?

Zdravotní indispozice jednoho člena kapely, kterou řešila pouze rychlá operace. Nedalo se nic dělat.

Podařilo se vám místo nich zajistit vystoupení amerického kytaristy Toma Morella, jinak člena skupiny Rage Against The Machine. Co tomu předcházelo?

Ve chvíli, kdy jsme zjistili, že u nás Queens of The Stone Age nevystoupí, jsme byli nesmírně nešťastní. Zvláště po loňském ročníku, na který nedorazily dvě hlavní hvězdy, nám extrémně záleží na tom, aby se nic podobného neopakovalo.

Pomohlo nám nakonec alespoň to, že se jednalo o středeční vystoupení, tedy den, jejž nemají umělci na turné obvykle tolik vytížený, a rovněž to, že jsme měli pár dnů na vyjednávání.

Náš tým pracoval na zajištění adekvátní náhrady čtyřiadvacet hodin v kuse, a nakonec se to povedlo. Jsme šťastní, že jsme se dohodli s managementem Toma Morella, protože náhrada za Queens of The Stone Age je tím pádem více než dobrá.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Vlevo Zlata Holušová, umělecká ředitelka festivalu, a Filip Košťálek, dramaturg festivalu

Ovlivnilo to, že v programu nahradil jinou hvězdu festivalu, cenu jeho vystoupení?

Ne, to nemělo vliv. Ale ono je všechno stejně tak drahé, že je to jedno. A nikdo nic nesleví, to nelze na hudebním trhu v době po covidu očekávat. Ceny za hlavní festivalové hvězdy například stouply o tři sta až pět set procent.

Stouply i další náklady?

Stouply všechny, takže v současnosti je těžké festival našich rozměrů a ambicí finančně zajistit. Každý rok je jeho rozpočet vyšší, ani jednou se nestalo, že by byl nižší.

Naším zbožným přáním je, aby vyšlo počasí a aby přijeli všichni účinkující. Každý, kdo létá, ví, jak jsou v současné době letecké spoje rušeny a přesouvány. Když na festival s mezinárodním programem přijede každý, kdo má, je to malý zázrak.

Loni nedorazili Ellie Gouldingová a Burna Boy…

To už se ale nedalo nic dělat, protože odřekli v den, kdy měli vystoupit. Byla to nejhorší varianta, která může pořadatele potkat. Ellie Gouldingová nepřijela kvůli nemoci a Burna Boy oficiálně proto, že bylo pokažené letadlo a jeho management nesehnal jiné, které by ho do Ostravy dopravilo.

Jsou to pro nás staré rány, které jsme si hodně odtrpěli. Nechci je rozdírat před začátkem letošního ročníku.

Hlavní hvězdou letošního ročníku je americký zpěvák a hudebník Lenny Kravitz. Je nejdražším účinkujícím?

Nejdražší hvězda letošního ročníku je Sam Smith. Myslím si, že nabídne i největší show. Přiveze hudebně i vizuálně výjimečné představení. Přijede se šedesátičlenným týmem účinkujících a představí podívanou takového rozměru, že si troufám říci, že jsme na našem festivalu dosud nic podobného neviděli.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Lenny Kravitz bude jednou z hvězd letošního ročníku Colours Of Ostrava.

Kdo by se podle vás mohl stát pro návštěvníky objevem letošních Colours of Ostrava?

Vedle Sama Smithe a Lennyho Kravitze se osobně moc těším na vystoupení britského producenta, muzikanta a zpěváka Jamese Blakea, který patří mezi špičku současné elektronické hudby.

Těším se i na amerického bluesmana Jerryho Clarka jr., jehož mám moc ráda a dlouho jsem o jeho účast na Colours of Ostrava usilovala, a také na legendu elektronické hudby, německou kapelu Tangerine Dream. Podle mě by mohla být velkým objevem zejména pro mladé publikum.

Obecně máme to štěstí, že řada hvězd, které jsou v našem programu, bude v České republice poprvé. Týká se to Toma Morella, Sama Smithe, Jamese Blakea či Seana Paula.

Je nachystána nějaká zásadní programová novinka?

V podstatě je to NYC stage, tedy newyorská stage. Pamětníci si vzpomenou, že na jednom z prvních ročníků festivalu, který se ještě konal v Ostravě na Černé louce, jsme ji už měli. V dalších letech se mě mnozí ptali, jestli se k ní vrátíme, a tak jsme se rozhodli udělat to letos.

Proběhne v komfortním šapitó a nabídne třeba koncert jazzového umělce pro hiphopovou generaci Josého Jamese, který se tenkrát na Černé louce jako mladíček objevil, kouzelnickou show dua Sigfried & Joy nebo různé stand-upy.

Program bude částečně v režii BUMBUM Comedy clubu Štěpána Kozuba, který bude kurátorem čtyř podvečerních show plných humoru a stand-upu. Moc se na to těším.

Colours of Ostrava připravuje pět tisíc lidí, platit se bude jen bezhotovostně

Stalo se

Queens of the Stone Age kvůli nemoci nedorazí na Colours of Ostrava

Kultura

Výběr článků

Načítám