Hlavní obsah

Život Alfonse Muchy inspiroval Michala Dvořáka k multižánrové show Já, secese

Již 12. září bude mít v pražském Divadle Hybernia premiéru multižánrový projekt hudebníka, textaře a producenta Michala Dvořáka nazvaný Já, secese. Spojí v něm audiovizuální show s komiksem. Vznik díla je inspirovaný životem malíře Alfonse Muchy.

Foto: archiv Divadla Hybernia

Show Já, secese je náramná podívaná, která využívá v základu komiks i spoustu moderních technologií.

Článek

Pod názvem Já, secese navazuje tvůrce na své předešlé projekty iMucha a Drawman. Podle Dvořáka je v tom novém ale použit jazyk bližší mladším divákům, stejně tak jsou využity i moderní technologie.

„Nepracovali jsme však s umělou inteligencí. Všechno jsme dělali klasickou metodou a trvalo to velmi dlouho. Děláme na tom od roku 2017,“ vysvětlil s úsměvem Dvořák, jinak člen skupiny Lucie.

Show využívá nejmodernější technologie a nabízí divákům zážitek s 3D projekcemi propojenými s živým vystoupením. Jejím základem je komiks.

Foto: archiv Divadla Hybernia

Základem show Já, secese je komiks.

„Nápad jsem dostal, když jsem ze Soulu telefonoval s kamarádem textařem a libretistou Tomášem Belkem. Měl jsem obrovský jatlag a už asi pátý den jsem nemohl spát. Časový posun oproti Praze je devět hodin. Bloumal jsem trochu v mrákotách po Soulu, který v podstatě vypadá jako noční New York. Také nikdy nespí. Právě tehdy mě napadlo vymyslet o Alfonsi Muchovi výpravný program. Svěřil jsem se Tomášovi, který to vzal jako výbornou myšlenku. Hned po návratu do Prahy jsme si sedli a celý víkend promýšleli, jak příběh vyprávět,“ vysvětlil Dvořák.

Na projektu potom pracovalo více než tři sta lidí. Příběh je v základu vyprávěný jako komiks, který autoři zvolili nejen kvůli popularitě tohoto žánru mezi mladými, ale také proto, že Mucha sám byl velkou inspirací pro mnohé komiksové umělce. Jeho autorkou je ilustrátorka Alice Slavíček.

Hlasy postavám namluvili Marek Lambora, Jiří Dvořák a Ines Ben Ahmedová. Během představení zahrají mimo jiné houslista Ivan Ivanov nebo houslistka Martina Bačová. Taneční a akrobatická čísla ztvární sólisté baletu Národního divadla a z dalších projektů.

Bankovka navržená Alfonsem Muchou má nové vydání

Domácí

Marcus Mucha: Kariéru v Hollywoodu jsem vyměnil za správu pradědečkova dědictví

Kultura
Související témata:
Já, secese

Výběr článků

Načítám