Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Greg Kihn

Greg Kihn, americký rockový zpěvák a skladatel, který se proslavil písněmi Jeopardy a The Breakup Song (They Don’t Write ’Em), zemřel v San Francisku v úterý ve věku 75 let. Založil a vedl skupinu The Greg Kihn Band, která zaznamenala úspěch zejména v osmdesátých letech minulého století, a napsal několik hororů.

Foto: Facebook Grega Kihna

Greg Kihn byl na scéně od roku 1976.

Článek

Informaci o jeho skonu poskytl jeho manažer. V prohlášení zveřejněném na umělcových oficiálních stránkách bylo uvedeno, že roky trpěl Alzheimerovou chorobou.

„S jedinečným stylem psaní písní, který mísil folk, klasický rock, blues a pop, pomohl jeho zvuk definovat bohaté hudební dědictví na scéně San Francisco Bay Area. Greg se v osmdesátých letech proslavil po celém světě a zanechal nesmazatelnou stopu budoucím generacím,“ stojí ve zprávě.

Gregory Stanley Kihn se narodil 10. července 1949 v Baltimoru. V roce 1974 se přestěhoval do San Franciska, kde se začal zabývat rokenrolem. O dva roky později tam založil Greg Kihn Band.

První album nazvané prostě Greg Kihn vydal v roce 1976. Na svůj první velký hit si ale musel počkat do roku 1981, kdy se skladba The Breakup Song (They Don’t Write ’Em) dostala na patnácté místo v žebříčku Billboard Hot 100.

Jeho další velký hit Jeopardy se dostal v roce 1983 na druhé místo ve stejném žebříčku. Byl také spojen s rozhlasovou stanicí KFOX v San José, kde v letech 1996 až 2012 hostil ranní show.

Kromě světa hudby a rádia byl známý jako skvělý vypravěč a romanopisec se šesti vydanými romány a množstvím povídek. Měl unikátní zálibu v chovu vzácných kudlanek a také trávil čas a sháněl peníze na nadaci Operation Care and Comfort.

„Přátelé a rodina na něj vzpomínají nejen jako na rockovou hvězdu, ale i srdečného jedince, který přinášel radost a inspiraci každému, s kým se setkal,“ stojí ve zprávě o jeho úmrtí.

Zemřel písničkář Oldřich Janota

Hudba

Zemřel Daniel Mikletič, autor textu písně Po schodoch

Hudba
Související témata:
Greg Kihn

Výběr článků

Načítám