Hlavní obsah

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák skupiny Iron Maiden

Ve věku 66 let zemřel v pondělí 21. října Paul Di’Anno, bývalý zpěvák britské heavymetalové skupiny Iron Maiden. Podle informace hudebního vydavatelství Conquest Music skonal ve svém domě v anglickém Salisbury poté, co ho „v posledních letech trápily vážné zdravotní problémy, které ho omezovaly tak, že musel používat invalidní vozík“.

Foto: Facebook Paula Di’Anna

Paul Di’Anno byl výraznou osobností metalové scény

Článek

V prohlášení nahrávací společnosti Conquest Music také stojí: „Jsme hrdí na to, že máme Paula Di’Anna v naší umělecké rodině. Pozvedněte sklenku na jeho památku.“

K vyjádření soustrasti přispěchala také skupina Iron Maiden. „Všichni jsme hluboce zarmouceni poté, co jsme se dozvěděli o odchodu Paula Di’Anna. Jeho příspěvek pro Iron Maiden byl obrovský a pomohl nám nasměrovat cestu, kterou jsme jako kapela šli téměř pět desítek let. Na jeho průkopnickou přítomnost frontmana a vokalisty, jak na pódiu, tak na našich prvních dvou albech, budeme s láskou vzpomínat nejen my, ale i fanoušci v celém světě,“ stojí v prohlášení kapely na jejích facebookových stránkách.

„Je to tak smutné, že je pryč,“ uvedl baskytarista skupiny Steve Harris. „Byl jsem s ním nedávno v kontaktu, psali jsme si o West Hamu a jeho vzestupech a pádech. Alespoň donedávna ještě hrál. Bylo to něco, co ho drželo při životě, byl na pódiu, kdykoli mohl. Bude nám všem chybět. Odpočívej v pokoji, kámo.“

Paul Di’Anno, vlastním jménem Paul Andrews, se narodil 17. května 1958 v Londýně. Proslul jako zpěvák britské kapely Iron Maiden, se kterou vystupoval v letech 1978 až 1981. Jeho charakteristický hlas a rebelská přítomnost na pódiu byly nedílnou součástí raného úspěchu kapely.

Zpíval na prvních studiových albech Iron Maiden (1980) a Killers (1981). Jeho jedinečné podání plné agrese se stalo určujícím rysem rodícího se zvuku později světově známé a populární skupiny. I díky tomu pak ovlivnila řadu metalových kapel, které přišly později.

Poté, co ji kvůli jiným názorům na tvorbu i po osobních neshodách opustil, nahrával s kapelami Battlezone a Killers a vydal řadu sólových alb. Objevil se také jako host v různých sestavách. Navzdory vážným zdravotním problémům, které ho donutily vystupovat na invalidním vozíku, stále v koncertování pokračoval.

Zemřel Christopher Gerard Ciccone

Kultura
Související témata:
Paul Di’Anno

Výběr článků

Načítám