Hlavní obsah

Zemřel kytarista Freddie Salem

Freddie Salem, skvělý americký kytarista, který je nejvíce spojený s rockovou skupinou Outlaws, zemřel v pondělí ve věku 70 let. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou jater. Informace o jeho smrti se objevila na profilu jeho posledního projektu Freddie Salem & Lonewolf.

Foto: Facebook Freddieho Salema

Freddie Salem byl nepřehlédnutelná osobnost.

Článek

„Dnes ráno se nebesa otevřela pro příchod legendy. Leť vysoko, Freddie Saleme. Brzy se uvidíme,“ stojí v příspěvku.

Hudebníkův kamarád Den Zon prozradil, že kytarista více než rok bojoval s rakovinou jater. „Řekl mi, že pro něj nejsou žádné léky ani pomoc. Proto nechtěl žádnou terapii,“ napsal.

Freddie Salem hrál původně na bicí, ke kytaře přešel ve svých patnácti letech. Je spoluautorem řady písní skupiny Outlaws, ve které hrál v letech 1977 až 1983. Nahradil v ní zakládajícího člena Henryho Paula a debutoval s ní na živém albu Bring It Back Alive (1978). Natočil studiové desky Playin’ to Win (1978), In the Eye of the Storm (1979), Ghost Riders (1980) a Los Hombres Malo (1982).

S Outlaws byl i na společném turné se skupinou Rolling Stones. Řekl tehdy, že to bylo úžasné. „Je to podobné kočovnému cirkusu. Pořád se něco děje. Stones se k Outlaws chovali velmi dobře. Bylo to nesrovnatelné se vším, co jsem kdy zažil. I když jsme vystupovali třeba s Grateful Dead a dalšími stadionovými kapelami, nic se ani nepřiblížilo Stones,“ sdělil později.

Po odchodu z Outlaws se objevil v několika dalších projektech. V osmdesátých letech nahrával s americkou kapelou The Godz a působil i jako session kytarista a producent.

V roce 2016 byl uveden do RockGodz Hall of Fame. Tato instituce byla založena roku 2009 pro ty, kteří přispěli rokenrolu a jimž se nedostalo takového ocenění, jaké si zaslouží. Byl také oceněn za celoživotní dílo na L. A. Music Awards v roce 2015 a získal cenu Producer’s Choice Recipient na L. A. Music Awards v roce 2014.

Zemřel zpěvák a skladatel kapely Eagles J. D. Souther

Hudba

Zemřel bratr Michaela Jacksona

Kultura
Související témata:
Freddie Salem
Outlaws

Výběr článků

Načítám