Hlavní obsah

Zemřel hudebník James Chance

Ve věku 71 let zemřel v úterý americký zpěvák a saxofonista James Chance. Proslavil se jako hlavní persona skupiny James Chance and the Contortions. Zdravotní potíže měl delší čas. Skonal v nemocnici Terence Cardinal Cooke Health Care Center v New Yorku. Bez dalších podrobností o tom informoval jeho bratr David Siegfried.

Foto: Facebook Jamese Chance

James Chance byl výraznou osobností newyorské hudební scény

Článek

James Chance, na hudební scéně známý i jako James White, přičemž se narodil 20. dubna 1953 jako James Alan Siegfried, byl výraznou osobností uměleckého hnutí No Wave v New Yorku na konci sedmdesátých let. Jeho stoupenci experimentovali s hlukem, disonancí a atonalitou, stejně jako s jazzem, funkem a diskotékovou hudbou.

Nejprve působil ve skupině Death, která hrála coververze písní The Stooges a The Velvet Underground. V roce 1975 se usadil v New Yorku, kde nejdříve hrál ve skupině Flaming Youth a v roce 1976 založil se zpěvačkou Lydií Lunch skupinu Teenage Jesus and the Jerks.

O rok později už ale stál u zrodu vlastní kapely The Contortions, později známé jako James Chance and the Contortions. Proslula nejen divokou hudbou, ale i potyčkami s diváky.

Kapela prošla mnoha změnami v sestavě. V roce 1979 se rozpadla, aby se posléze zase několikrát vrátila a opět rozešla. Vše trvalo do roku 2016.

V prohlášení na umělcově oficiální facebookové stránce stojí, že jeho poslední živé vystoupení proběhlo v březnu 2019 v nizozemském Utrechtu.

Pat Place, původní kytaristka The Contortions, napsala: „Jsem tak smutná, když slyším, že James zemřel. Práce s ním v začátcích The Contortions byla jízda na horské dráze plná zábavy, kreativity a šílenství. Jeho ztráta je velká pro komunitu v centru města i pro hudební svět.“

Zemřel zpěvák Vlasta Zahrádka

Hudba

Zemřel Vlastimil Harapes

Divadlo
Související témata:
James Chance

Výběr článků

Načítám