Hlavní obsah

Vypsaná fixa slavila na ostrově s fanoušky, Hrdinou i Mejnem

Mladík z publika, který si o přítomnost na pódiu řekl nápisem na čtvrtce, si s ní zahrál písničku 1982. Hostujícím kytaristou byl bývalý hokejista Jiří Hrdina, zahrát si přijel i baskytarista Mejn. To vše se stalo na dvou výročních koncertech skupiny Vypsaná fixa. Slavila třicet let.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Velká sláva na Střeleckém ostrově. Zleva Márdi, Jiří Hrdina a Kryštof Mašek

Článek

V úterý a ve středu přišlo na pražský Střelecký ostrov, kde se koncerty odehrály, v součtu pět tisíc lidí. Každé vystoupení trvalo dvě a čtvrt hodiny a zněly písně, které by při živém setu pardubické čtveřice neměly chybět.

Oslava to byla rocková s punkovou energií. Všechny tóny, hlasy i zvuky, které z pódia zněly, byly skutečné. Žádná chemie, žádné podehrávky. Vypsaná fixa je tradiční kapela. Napsala na sto padesát písniček, nahrála deset alb a absolvovala více než dva a půl tisíce koncertů.

„Když jsme v roce 1996 natočili třetí demosnímek Smutné a veselé vraždy, byly na něm písničky, u kterých jsme předpokládali delší životnost, než jakou měly ty na předcházejících demech. Tenkrát jsem si řekl, že by naše kapela mohla vydržet,“ prozradil Novinkám před středečním koncertem zpěvák a kytarista Márdi.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Bubeník Pítrs je ve Vypsané fixe od začátku.

On, kytarista Mejla a bubeník Pítrs vydrželi v sestavě celých třicet roků. Baskytaristé se měnili.

AC/DC dokončili turné. Co bude dál?

Hudba

„Základní dvojka jsme byli Pítrs a já. O dva dny později se přidal Mejla. Baskytarista přišel jako poslední. To předurčilo tenhle post ke změnám. My tři jsme ještěrka a baskytarista je ocásek, který občas upadne,“ vysvětlil Márdi.

Nynější baskytarista Kryštof Mašek je s kapelou tři a půl roku. Nahradil Mejna, jenž s ní hrál dvacet let. Je historicky prvním zástupcem mladší generace v sestavě.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Benjamínek skupiny, baskytarista Kryštof Mašek

Přiznal, že vstup do ní mu absolutně změnil život. „Od té doby prakticky nevím, co je to volný víkend. Hrajeme pořád, volno máme jen měsíc v roce, ale je to skvělé,“ přiznal.

„Vypsaná fixa je moje rodina,“ řekl kytarista Mejla. „Samozřejmě mě za těch třicet let tu a tam napadlo ji opustit, takové myšlenky měl asi každý z nás, ale vždycky jsem si nakonec uvědomil, že jsem v kapele rád.“

Láska ke skupině i publiku byly ve středu patrné u všech členů. Byť byl jejich koncert výroční, rozhodli se diváky převálcovat energií a téměř rezignovali na to, co se obvykle při takových příležitostech děje, na přítomnost hostů.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Kytarista Mejla, spoluzakladatel Vypsané fixy

Dva však dorazili. Bývalý hokejista Jiří Hrdina si s nimi zahrál na kytaru v písní Detaily a bývalý kapelní baskytarista Mejn si střihl dvě skladby.

„Musel jsem je nacvičit. Baskytaru mám sice kousek od stolu, u něhož pracuju, ale čtyři roky jsem na ni nesáhl,“ přiznal. „Vnitřně se stále cítím být členem kapely. Jsem s ní spojený. S rodinou ale žiju v jižních Čechách. Nezvládal jsem být s ní a při tom tolik cestovat.“

Foto: Milan Malíček, Novinky

Kytarista a zpěvák Márdi a další host, bývalý baskytarista kapely Mejn

Jiří Hrdina navštěvuje rockové koncerty i festivaly často. Na některých se v minulosti potkal s Vypsanou fixou. „Na jednom fesťáčku mi Márdi řekl, jestli bych si s nimi, když už na ně chodím, nechtěl zahrát. Věděl, že trochu drnkám na kytaru. Já samozřejmě souhlasil. Zahráli jsme si v létě na Rock for People a teď na dvou koncertech na Střeleckém ostrově. Moc jsem si to užil,“ řekl bývalý hokejista a milovník hudby.

Hrál na kytaru Fender. „Je z roku 1977. Koupil jsem si ji v době, kdy jsem hrál hokej v Pittsburghu. Skupinu nemám, jen si hraju doma. A někdy s kapelou, která mě pozve,“ dodal.

Před koncertem i během něho si mohli fanoušci na panelech v zadní části Střeleckého ostrova přečíst o albech kapely. Do zákulisí přišli Vypsané fixe popřát David Koller, Tomáš Magor Doležal ze Tří sester, hudebník a organizátor Pavel Mafuna Martinek, šéf festivalu Rock for People Michal Thomes, Adam Karlík z Divokýho Billa a řada dalších.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ve skvělé kondici byli i diváci. Kvůli kapele se během koncertu i převlékali.

Coby dary ke kapele doputovaly především alkoholické nápoje. Od horolezce Honzy Trávníčka dostala nepálským lámou posvěcené šátky.

„Pověsil nám je na krky a z nás všech v tu chvíli spadla únava. Honza dělal před lety manažera kapely Znouzectnost. Pořád kouřil fajfku. A pak jsme se jednoho dne dozvěděli, že s Radkem Jarošem vylezl na K2,“ přiblížil Márdi.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Vypsaná fixa slavila třicetiny.

Na konci koncertu diváci popřáli Vypsané fixe dalších třicet let. Ona přitom ještě nevzdává oslavy prvních třicetin. V říjnu vyrazí na turné, na které si coby hosty pozvala řadu spřízněných kapel a hudebníků.

RECENZE: Divoké valentýnské smutno Vypsané fixy

Hudba

Skupina roku Vypsaná fixa a její Sen v klipu

Kultura
Související témata:
Márdi
Jiří Hrdina (hokejista)

Výběr článků

Načítám