Hlavní obsah

Vychází první, téměř neznámé album Davida Stypky. Dojemný videoklip natočila jeho maminka

Nečekaná hudební novinka vychází ve středu na všech streamovacích platformách. Jde o úplně první album Davida Stypky (zemřel v roce 2021 ve věku 41 let) z roku 2007, kdy ještě hrál s kapelou Najzar. Album Tula tehdy vyšlo v malém nákladu na CD, které je dnes sběratelskou raritou. Nynější edici doplňuje i dechberoucí videoklip k písni Svítalo, který má na Novinkách premiéru.

David Stypka a kapela Najzar: SvítaloVideo: Dědicové Davida Stypky

Článek

Patronem alba byli v roce 2007 Radek Pastrňák a Richard Kroczek ml. z kapely Buty, kteří desku tehdy zároveň pokřtili. „Když jsme Tulu natáčeli, bylo to mé první setkání s Davidem a musím říct, že pěvecky i autorsky to pro mě byl zázrak,“ vzpomíná dnes Richard Kroczek.

Masteringu Tuly se tehdy ujal mistr zvuku, muzikant a producent Boris Carloff, kterého se Stypkou pojilo dlouholeté hudební přátelství.

„Vzpomínám na hodinové telefonní hovory s Davidem. Bylo to už v roce 1996, kdy byl David ještě na gymplu a já na civilce v hranickém kině. Strašně jsme plánovali, jak budeme jednou úspěšní, a vlastně se nám to oběma splnilo. A to, že budeme později spolupracovat, jsme tehdy netušili,“ vzpomíná Carloff s tím, že tehdy ještě nevěděli, že úspěch není to nejdůležitější a že život je strašně křehký.

Od smrti Davida Stypky uplynuly tři roky. Připomíná jej nové lyric video k písni Růže

Hudba

Fanoušci Davida Stypky tak nyní mají k dispozici důkaz, že tento fenomenální písničkář už ve své rané tvorbě dokázal napsat neobyčejně silné písně. Jednou z nich je i skladba Svítalo, ke které nechala jeho maminka Marie Stypková nahrát videoklip, ke kterému napsala scénář.

Klip natočil nadějný brněnský kameraman Honza Král, který se ujal i postprodukce. Jeho děj je situován do prostředí psychiatrické léčebny a natáčelo se na zámku v Paskově.

„Svítalo jsme vybrali i proto, že v současné hektické době se stále více lidí, a to i velice mladých, dostává do depresí, úzkostí, prostě psychických problémů,“ dodává Marie Stypková s tím, že nebylo snadné natočit klip k písni svého syna.

Foto: Dědicové Davida Stypky

Grafika alba Tula Stypkovy kapely Najzar

„I proto jsem k němu přistupovala s maximálním citem a snahou vystihnout podstatu toho, co chtěl David říct. David tady vlastně hraje roli Saracéna, což byli ve středověku jacísi dozorci pořádku. Jako by dohlížel na ty, kteří jsou na tom špatně.“

Dodala, že v klipu je i několik záběrů na řeku Morávku, v jejíž bezprostřední blízkosti David bydlel a která pro něj byla zvlášť v posledních měsících jeho života jakýmsi azylem a místem, kam chodil meditovat.

To, že se Tulu podařilo po sedmnácti letech vzkřísit, je podle Marie Stypkové zásluha Davidových skalních fanoušků Petra Zlámala a Kateřiny Stiebitz, kteří mají na jejím znovuvydání zásadní podíl.

„Zpřístupnění alba Tula na streamovacích platformách, například na Spotify, je unikátním počinem, který umožní nahlédnout do rané kreativity tohoto fenomenálního muzikanta,“ uvedl hudební publicista Milan Bátor.

„Písně tohoto alba nejsou žádné prefabrikáty. Naopak jsou divukrásné, tajnosnubné, mají v sobě podobný lavinový efekt a záblesky shůry jako Davidova pozdější kapitola s Bandjeez,“ dodal.

Jak David Stypka spoluvytvářel andělské prostředí

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám