Hlavní obsah

Vladimíru Mišíkovi s novou deskou pomohli Petr Ostrouchov i Michael Žantovský

Vteřiny, měsíce a roky. Tak se bude jmenovat nové album zpěváka, hudebníka a textaře Vladimíra Mišíka. Vyjde 4. října a jeho finální verzi v nahrávacím studiu Sono v Nouzově, kde vznikala od března letošního roku, ve středu představili někteří jeho tvůrci.

Foto: Zuzana Bönisch

Vladimír Mišík (vlevo) přiměl Michaela Žantovského k napsání písňových textů po více než třiceti letech

Článek

Mišík přítomen nebyl, neboť pobývá v nemocnici. O albu hovořili jeho producent a skladatel Petr Ostrouchov a Michael Žantovský, který je autorem i spoluautorem několika textů.

S Ostrouchovem už Mišík nahrál minulá dvě alba. Počin Jednou tě potkám vyšel v roce 2019 a obdržel šest hudebních Cen Anděl. Následující kolekce Noční obraz vyšla v roce 2021 a získala jednoho Anděla. Od roku 2021 Mišík ze zdravotních důvodů nekoncertuje.

Foto: Petr Horník, Novinky

Petr Ostrouchov natočil s Vladimírem Mišíkem již tři alba

„S Vláďou se setkáváme průběžně. Někdy před rokem na mě začal potutelně pomrkávat s tím, že napsal nějaké texty. Po delší době zopakoval, že je pořád má, a když jsem se zeptal, jestli z nich udělá písničky, řekl mi, že už nedomáčkne struny na kytaře a byl by rád, kdybych je zhudebnil já. Tak to pomalu začalo,“ přiblížil pro Novinky.cz začátek vzniku alba Petr Ostrouchov.

Herec Igor Orozovič: Nesmím se sám před sebou stydět

Hudba

Začal zhudebňovat Mišíkovy texty, shánět básně, které by mohl zhudebnit, a loni v září oslovil Michaela Žantovského s tím, jestli by se nechtěl po mnoha letech vrátit k textařskému řemeslu, které opustil, když po sametové revoluci vstoupil do politiky a diplomatických služeb. Odpovědí mu bylo, že už dávno nepíše, ale pro Mišíka to rád udělá.

Foto: Petr Horník, Novinky

Petr Ostrochov (vlevo) a Michael Žantovský ve studiu Sono

„Během podzimu napsal asi dvanáct textů, z nichž některé jsme na desku vybrali. Jsou na ní jeho a Vláďovy texty, další napsal Tomáš Belko a zbytek tvoří básničky vybrané z různých zdrojů. Bez nich nemůže Mišíkova deska existovat,“ dodal s úsměvem Ostrouchov.

„Vláďa nakonec zvládl i to hraní na kytaru, takže dodal dvě své kompletní písně. Já složil hudbu pro zbylé.“

Žantovský se s Mišíkem zná už od svých asi šestnácti let. „Matně si pamatuji, že jsem mu někdy v sedmdesátých letech nějaké své texty dal. Nic z toho ale nebylo, protože v té době jsme to měli na kulturním poli těžké. Nebyli jsme u komunistů zrovna oblíbení. Teď mě s Petrem Ostrouchovem opět oslovil. Měl jsem z toho trochu strach, protože jsem třicet let žádný text nenapsal. Nevěděl jsem, jestli to ještě umím,“ přiznal Novinkám.cz Žantovský.

Foto: Zuzana Bönisch

Petr Ostrouchov (vlevo) a Vladimír Mišík tvoří již osvědčený autorský tým

Album nakonec čítá patnáct nových písniček. Většina se nese v typickém mišíkovském duchu, tedy s vlivy rocku a blues. Jsou na něm ale i názvuky ska a reggae.

Ve studiu se k jeho nahrávání sešla desetičlenná kapela, jejímž jádrem je kvarteto Blue Shadows, tedy kytaristé Josef Štěpánek a Petr Ostrouchov, baskytarista Matěj Belko a bubeník Martin Novák.

Nahrávali je i klavírista Jan Steinsdörfer a v Americe žijící hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec, kytarista Lukáš Martinek, kontrabasista Tomáš Liška a dva zahraniční hosté, americký perkusista kubánského původu Michito Sanchez a britský hráč na pedálovou steel kytaru B. J. Cole.

Básnířka a zpěvačka Eva Mišíková: Básně jsou pro mě pohlednice z cest

Kultura

Vladimír Mišík: Na pódia se už nevrátím

Kultura
Související témata:
Petr Ostrouchov

Výběr článků

Načítám