Hlavní obsah

TrutnOFF zahájily koncerty Čankišou a Davida Kollera

Harmonogram koncertů na festivalu TrutnOFF se předem nezveřejňuje. Je to festivalová specialita, a tak se i letos první vzrušení mezi diváky vytvořilo v momentě, kdy pořadatelé začali několik minut po otevření festivalových bran prodávat Festivalový samizdat. Je to šedesátistránková brožura, ve které jsou všechny podstatné informace. Tak začala ve čtvrtek odpoledne v trutnovském areálu Na Bojišti oslava festivalových čtyřicátin.

Foto: Petr Horník, Novinky

Davida Kollera přivítalo nadšené publikum.

Článek

Hlavní pořadatel Martin Věchet právě přinesl dva výtisky Festivalového samizdatu svým kamarádkám a třetí dal za chvíli Karlu Janečkovi, zakladateli Nadačního fondu proti korupci, jenž do areálu dorazil záhy.

Na festivalu se zdrží až do konce, protože bude v sobotu a v neděli debatovat v undergroundovém stanu.

Místo děje Krušnohoří: Klement Gottwald čestným občanem Jáchymova

Knihy

„Protože máme čtyřicet let, nachystali jsme více nehudebních programů. Jsou připravené debaty s lidmi z kulturního, společenského a politického života. Novinkou je rozšířený Poetický stan, který s námi do Trutnova přišel z Brna, kde vznikl. Bývala to malá jurta, letos je to velký stan. Kromě představení tvorby básníků v něm proběhnou debaty s politickými vězni z padesátých let, kteří přežili lágry v uranových dolech v Jáchymově,“ přiblížil hlavní pořadatel Martin Věchet.

Foto: Paetr Horník, Novinky

Pořadatel Martin Věchet s Festivalovým samizdatem

Dodal, že se může stát, že na čtyřdenní akci dorazí i někdo z politické scény. „Prezident Petr Pavel to ale tentokrát nebude. Dva dny před začátkem festivalu za mnou přijel kurýr z Pražského hradu a předal mi od něj velkou obálku. Píše mimo jiné, že se letos nebude moci zúčastnit, ale bude na nás myslet, aby byl letošní ročník stejně pohodový jako loni a byl pro všechny návštěvníky krásným zážitkem,“ prozradil Věchet.

Foto: Petr Horník, Novinky

Festival zahájila skupina Čankišou v čele se zpěvákem Karlem Heřmanem

Čtyřicítku festival oslavuje i výstavou fotografií ze své historie. „Poprvé u nás vystoupí písničkář Tomáš Klus,“ dodal Věchet.

„Na Facebooku jsme zaznamenali, že někteří lidé kvůli tomu nepřijedou. Slyšeli jsme to i od našich brigádnic, které před festivalem rozdávaly letáčky. Uvidíme, jak to v pátek při jeho vystoupení dopadne. Něco podobného jsme v minulosti zažili s kapelou Kryštof a také s Kabátem. Ten před nějakými pětadvaceti lety nakonec vzdal koncert dřív, než na festival dojel.“

Foto: Petr Horník, Novinky

Do areálu Na Bojišti přijíždějí stále noví diváci

„Schytali to ale Ilona Csáková, Chaozz a Alkehol. Byli takzvaně vykelímkovaní, Alkehol skončil svůj koncert po třech písničkách,“ dodal Věchet.

Ve čtvrtek se ale na festivalu TrutnOFF nic takového nestalo. Program na hlavním pódiu odstartovala bohoslužba za čtyři dny míru a přátelství. Po ní vystoupili brněnští Čankišou, David Koller, kapela Mig 21 a americká formace Flogging Molly. V noci se rozjel i program v undergroundovém stanu I. M. M. Jirouse.

Foto: Petr Horník, Novinky

Skupina Mig 21 diváky v Trutnově roztančila.

V pátek večer se kromě Tomáše Kluse představí i Michal Prokop a Framus 5 nebo Monkey Business, v sobotu skotští The Jesus And Mary Chain, britští UK Subs nebo naši Flamengo a Visací zámek, v neděli pak američtí Walls of Jericho či naši Michal Horák, November 2nd, Cocotte Minute nebo Jana Kratochvílová s Illuminati.

Marta Vrbová Věchetová, spolupořadatelka festivalu TrutnOFF: Ležení pod horami bude burácet, tančit a zpívat

Hudba

Trutnovský festival slaví čtyřicítku. Začalo to policejní šikanou a pozváním od Havla

Hudba

Výběr článků

Načítám