Hlavní obsah

Tři pódia a více než 30 vystupujících, frýdecko-místecký festival je za dveřmi

Frýdek-Místek

Už tento pátek 28. června odstartuje v areálu někdejší Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku 6. ročník dvoudenního hudebního festivalu FM CITY FEST. Jeho organizátoři díky novému místu cílí poprvé na návštěvnost přes 20 tisíc lidí.

Foto: Libor Solař

Vystoupení kapely Mirai s frontmanem Miraiem Navrátilem (na snímku) je jedním z každoročních bonbonků hudebního festivalu FM CITY FEST ve Frýdku-Místku.

Článek

Festival nabídne tři pódia a více než 30 vystupujících z české i zahraniční hudební scény. Kromě domácí formace Mirai mezi nimi například budou Ofenbach, Alle Farben, Kryštof, Divokej Bill, Jelen, Čechomor, Richard Müller, Ben Cristovao, Sima, Stein27 či Sofian Medjmedj.

Až dosud se festival konal v bývalé přádelně bratří Neumannů na Staroměstské ulici ve Frýdku, kam se vešlo necelých 10 tisíc lidí. Nyní obsadí bývalou tkalcovnu v Hálkově ulici v Místku, kterou vlastní společnost Marlenka.

Z přádelny do tkalcovny, Mirai Navrátil a spol. stěhují festival do většího areálu

Kultura

„Kapacitně a velikostně je to tak obrovský areál, že by neměla být obava, že by se těch dvacet tisíc lidí tady nevlezlo,“ ujistil zakladatel a programový ředitel festivalu Mirai Navrátil, jenž je také frontmanem populární skupiny Mirai.

Prozradil, že jednou z novinek je výměna běžných festivalových toalet za keramické, které mají zvýšit komfort návštěvníků. „Proto, aby se návštěvníci v novém areálu cítili jako doma a přesun festivalu byl pro ně co možná nejpříjemnější, už několik týdnů areál zvelebujeme a děláme rozsáhlé terénní úpravy,“ doplnil Navrátil.

Mirai Navrátil stěhuje festivalVideo: Pavel Karban, Právo

I letos má akce charitativní podtext, výtěžek z prodeje festivalových produktů zamíří na účet spolku Podané ruce, který nabízí služby osobní asistence a canisterapie, a ke dvěma handicapovaným dětem z Frýdku-Místku. Nikolce, u níž propuklo velmi vzácné a závažné onemocnění PCDH 19, a Lil, které se v loňském roce otočil svět vzhůru nohama a započala svůj boj s kombinací vzácných a život ohrožujících onemocnění.

Festivalové brány Lembergerovy textilní továrny se otevřou v pátek od 14 a v sobotu od 12 hodin. Pořadatelé upozornili, že pod neustálým dozorem bude nejen areál, ale i jeho nejbližší okolí.

RECENZE: Mirai natočili svou nejlepší desku

Hudba

Mirai Navrátil z kapely Mirai: Je dobré si do vzniku nahrávky nepouštět peníze a držet si jen lásku

Hudba

Výběr článků

Načítám