Hlavní obsah

Svatováclavský hudební festival se z kostelů rozroste na další místa

Největší tuzemský festival duchovní a staré hudby, Svatováclavský hudební festival, začne už brzy odvíjet své 21. dějství. Programu letos dominují projekty nejvyšší kvality věnované Roku české hudby. Novinkou je pak mírné dramaturgické, ale i prostorové rozkročení. Koncerty probíhající po celém Moravskoslezském kraji se od letoška nebudou konat jen v kostelech jako doposud.

Foto: Petr Horník, Novinky

Na závěrečném koncertu vystoupí i sopranistka Kateřina Kněžíková.

Článek

Festival během celého měsíce nabídne na 22 koncertech nejen českou interpretační špičku, mezi kterou patří soubor Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse nebo houslisté Jan Mráček a Jiří Vodička.

Přijedou i exkluzivní zahraniční hosté, mezi kterými vyniká britský vokální soubor Voces8, který byl loni nominován na Cenu Grammy, nizozemský barokní soubor Musica Gloria či italský kontratenorista Filipp Minecciu, který představí mimo jiné světové premiéry některých nově objevených skladeb.

Festival, který nabídne více než dvě desítky koncertů po celém Moravskoslezském kraji, sice začne až 4. září, už na sobotu 31. srpna jsou ale připraveny festivalové předkrmy v podobě produkcí pod širým nebem v centru Ostravy a také na Hukvaldech, které jsou koncipovány jako odpoledne pro rodiny s dětmi.

RECENZE: Ostrov plný kouzel, strastí, lásky a hudby

Kultura

Zatímco po dobu dvaceti let se organizátoři striktně drželi toho, že všechny koncerty se konaly v sakrálních prostorách, letos se rozhodli některé festivalové projekty uvést i jinde – například v komorním sále ostravské Fakulty umění na Černé louce nebo třeba v novém Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.

„O vstupenky je i letos velký zájem, řada koncertů už je těsně před vyprodáním,“ řekl novinářům ředitel festivalu Igor Františák.

Foto: Ilona Sochorová

Štěpánka Pučálková

Zahajovací koncert 4. září nabídne v ostravské katedrále Božského Spasitele málo hrané dílo Felixe Mendelssohna, symfonii Lobgesang (Chvalozpěv).

K jejímu provedení si pořadatelé přizvali Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Český filharmonický sbor Brno, jako sólisté se představí Simona Šaturová, Štěpánka Pučálková a Sung Min Song.

Závěrečný koncert 28. září pak představí slavné Dvořákovo Rekviem se špičkovými pěvci Kateřinou Kněžíkovou, Markétou Cukrovou, Jaroslavem Březinou a Františkem Zahradníčkem.

Dirigent Václav Luks se stal rytířem francouzského Řádu za umění a literaturu

Kultura
Související témata:
Svatováclavský hudební festival (SHF)

Výběr článků

Načítám