Hlavní obsah

Support Lesbiens: Jsme u čtvrtého začátku

Support Lesbiens přišli na svět v roce 1992 a dnes patří ke kapelám, v jejichž sestavě se v běhu času mnohé změnilo. Z té původní zůstal jen kytarista Hynek Toman. Šest let po předešlém album Glow nyní se svou kapelou přichází s novou deskou. Je její čtrnáctá a jmenuje se Sugarfire.

Foto: archiv kapely

Support Lesbiens - zleva Hynek Toman, Marek Leždík, Dušan Marko, Radek Tomášek a Filip Fendrych

Článek

„Glow bylo album, které jsme natočili s tenkrát novým zpěvákem Dušanem Markem. Byl s námi pouhý rok. Měli jsme našlápnuto to pořádně rozbalit, ale v roce 2019 přišel covid, který zastavil nejenom nás, ale všechny v branži. Když bylo po něm, cítili jsme, že to deska Glow odnesla a my budeme muset udělat něco dalšího,“ vysvětlil okolnosti počátku vzniku nové desky Toman.

Současnost kapely cítí jako její čtvrtý začátek. Ty předešlé byly spojené s jejím rozpadem v roce 1996, s návratem o čtyři roky později, s odchodem čtyř členů v roce 2012 a nástupem zpěváka Dušana Marka, který na tom postu vystřídal Czendu.

„S každou deskou mám chuť dělat něco nového. Nikdy mě nebavilo navazovat na to, co funguje. V případě Sugarfire jsme se na tom všichni shodli. Chtěli jsme, aby nás to bavilo, a také jsme chtěli jít zase ke zvuku živých nástrojů. Na předešlých albech bylo dost samplů a programovaných věcí, teď nás zajímaly pravé emoce, živý zvuk,“ dodal bubeník a spoluautor skladeb Radek Tomášek.

Support Lesbiens: Změny nám pokaždé přinesly nový vítr

Kultura

„Já se tentokrát trochu vezl,“ doplnil Toman. „Za těch dvaatřicet let jsem napsal hodně písniček a strávil spoustu času u počítače. Navíc mě covid dost sejmul, trochu jsem vyhořel. Naštěstí jsme kapela s více autory. Kdyby to tak nebylo, vydali bychom další desku až tak za deset let.“

Kromě Tomáška jsou pod novinkami podepsáni Marko, kytarista Filip Fendrych, baskytarista Marek Leždík i bývalý zpěvák Czenda. Ten se do tvorby zapojil coby autor českých textů, ty anglické napsal Marko.

„Měli jsme rozdělanou písničku a pocit, že by to mohl být duet. Cítil jsem z její nálady dialog v češtině. Povídali jsme si o tom u Hynka doma a pak někdo řekl, že by nám mohl pomoci Czenda,“ řekl Tomášek ke vzniku skladby Dublin, ve které nakonec zpívají bývalý i současný zpěvák.

„Byl to skvělý nápad. Protože i když už s námi Czenda nezpívá, jeho odkaz je pro nás obrovský. Jeho texty jsou opravdové, emotivní a neotřelé,“ dodal.

Původně na desce chtěli mít jednu písničku v češtině. Tři jsou na ní proto, že se Czenda takříkajíc rozjel. Skladba Monet je česká verze písně Sugarfire. Text k ní Czenda odevzdal až ve chvíli, kdy už byl hotový master. Ostatním se ale tak líbil, že práci zastavili a použili ho.

„Když jsem přišel do kapely, profiloval jsem se jako popový zpěvák,“ přiznal Marko. „Postupem času jsem ale vedle kluků získal rockovější výraz. Na nové desce se cítím být v pozici, kdy si na nic nehraju, má to větší svaly a cítím se vyspělejší. Tohle album pouštím každému ve svém okolí, protože jsem na ně hrdý.“

„V písni Lies jsou slyšet takové hlasové dovětky. Vznikly náhodou. Seděli jsme s Dušanem ve studiu, natáčeli, pili při tom hruškovici a já si vzpomněl, že něco takového je na prvních deskách Eminema. Vždycky se mi to v jeho písničkách líbilo, a tak jsme se do toho pustili také. Písnička Lies k tomu vybízela,“ řekl Tomášek.

Support Lesbiens teď plánují natočit videoklipy ke skladbám Dublin a Monet. Průběžně koncertují, chystají křest alba a na jaře příštího roku by rádi vyjeli na turné k albu.

Support Lesbiens představují singl Sins. Je o vnitřním boji

Kultura

Zpěvačka Lara Morr: Mé písničky vznikly z lásky

Kultura
Související témata:
Support Lesbiens

Výběr článků

Načítám