Hlavní obsah

Sebastian Pringle z kapely Crystal Fighters: Pracovali jsme na kolumbijské pláži

Anglicko-španělská skupina Crystal Fighters vystoupí 8. října v pražském klubu Roxy. Představí mimo jiné své páté studiové album Light+, na kterém se podle svých slov vrací ke kořenům. Co to pro tuto kapelu znamená, prozradil zpěvák a kytarista Sebastian Pringle.

Foto: archiv Fource Entertainment

Crystal Fighters mají na kontě pět alb. Sebastian Pringle vpředu

Článek

Než jste začal pracovat na aktuálním albu, prý jste byl dost unavený. Plánoval jste s kapelou pauzu?

Všichni jsme si potřebovali odpočinout, ale bez pandemie by k tomu asi nedošlo. Pro nás přišla ta vynucená dlouhá pauza v pravou chvíli. V roce 2019 jsme vydali album Gaia & Friends a až do pandemie jsme koncertovali.

Hráli bychom bývali dál, ale nakonec jsme místo toho na rok a půl zůstali v Kolumbii. Když odhlédnu od světového dění, byla to příjemná změna energie a tempa. Měl jsem díky tomu příležitost napsat nové album a přehodnotit, jak na tom s kapelou jsme.

Jak to myslíte?

Potřeboval jsem se soustředit na to, kde jsme hudebně, co chceme nabídnout publiku a znovu si být jistí tím, že milujeme hudbu, kterou děláme. Vrátili jsme se proto ke kořenům, míchání žánrů a většímu osobnímu zapojení k celému tomu procesu.

Imagine Dragons přijedou příští rok do Prahy

Hudba

Za nahráváním předchozích dvou alb jsme cestovali do Los Angeles a na další místa, abychom psali písničky s dalšími lidmi. Získali jsme tak zkušenosti, hodně jsme se naučili, ale teď jsme do naší hudby chtěli vrátit víc z nás.

Hudba je umění i zábava, je to něco, čím chceme trávit čas. Každé album je kapitola našeho života a logicky chceme, aby každá ta kapitola byla autentická, aby ji člověk nepsal z jiných důvodů než z lásky k muzice. Výsledkem toho všeho je deska Light+.

Jak jste během pandemie skončil právě v Kolumbii?

Měli jsme už na minulé desce písničku s kolumbijskou kapelou Bomba Estéreo. Všechno však tehdy vzniklo přes e-mail. Později jsme se setkali a těsně před pandemií mě muzikanti z té skupiny uvítali u sebe doma, kde jsem se účastnil nahrávání jejich hudby.

Nadchlo mě sledovat, jak pracuje jiná kapela z jiné kultury. Zaprvé to byla skvělá týmová spolupráce, zadruhé se odehrávala na nádherné tropické pláži. A tak jsem tam chvíli zůstal.

Když přišla pandemie, musel jsem se rozhodnout, co budu dělat. Nakonec jsem v Kolumbii zůstal a v podstatě strávil asi sedm měsíců na pláži. Byla to zábavná doba a vzniklo mnoho muziky. Něco už vyšlo na Light+, něco teprve vydáme.

Vzhledem k tomu, že se váš možná největší hit jmenuje Plage, nedivím se, že se vám na pláži dobře tvořilo. V jakém prostředí se vám nejlépe koncertuje?

Mám moc rád letní koncerty v době západu slunce. Myslím, že na sklonku dne naše hudba funguje lépe než pozdě v noci, i když nás pořadatelé často nechávají hrát i kolem půlnoci. Obojí má své pro i proti.

Svou neopakovatelnou atmosféru mají naše koncerty. Je výhoda, že si je člověk může udělat zcela po svém, hrát delší set a setkat se s fanoušky, kteří jeho hudbu dobře znají.

Oasis se příští rok vrátí na pódia

Kultura

Britská kapela Royal Blood: Chceme zkoušet stále něco nového

Kultura
Související témata:
Crystal Fighters
Sebastian Pringle

Výběr článků

Načítám