Hlavní obsah

Saxofonista Branford Marsalis zahájí letošní Prague Sounds

Praha
Aktualizováno

Americký jazzový saxofonista Branford Marsalis zahájí 3. listopadu festival Prague Sounds, který stejně jako předchozí ročníky nabídne širokou paletu zajímavých tvůrců z oblasti, kde se potkává jazz, world music, vážná hudba, ale i kvalitní pop. David Koller spolu s Richardem Müllerem zase vzdají v pražském Rudolfinu poctu Karlu Krylovi.

Foto: Prague Sounds

Branford Marsalis se svým kvartetem vystoupí na Prague Sounds

Článek

Kryla se pořadatelé rozhodli připomenout, protože letos uplynulo 80 let od jeho narození a třicet let od jeho smrti. V Rudolfinu tak zazní 12. listopadu 18 písní v akustické podobě, kdy bude zvuku dominovat akustická kytara.

„Kryla mám v sobě,“ řekl Novinkám Koller, který přiznal, že jeho písně hrával v nějakých čtrnácti. „Byla to muzika a texty, které se veřejně hrály se strachem, že tě od táboráku odtáhnou, protože tam bude nějaký fízl. Pak se to hrálo na mejdanech. Člověk si uvědomoval, že v tom není sám,“ dodal Koller, který zahrál při představování programu Krylovu Pietu.

Foto: Prague Sounds

David Koller vystoupí na Prague Sounds v rámci večera věnovaného Karlu Krylovi

Další hvězdou bude saxofonista Branford Marsalis, oceněný Grammy za album Contemporary Jazz. Ve své skupině se většinou drží mainstreamového jazzu, jak ho v šedesátých letech definovala comba Milese Davise, kterého stejně jako Dizzyho Gillespieho doprovázel v osmdesátých letech, nebojí se však čerpat ani z jazzrocku. Doprovázel i Herbieho Hancocka.

Hranice jazzu překročil v půlce osmdesátých let, kdy začal doprovázet Stinga, se kterým hrával až do konce devadesátých let. V novém tisíciletí se věnoval i vážné hudbě. Mimo jiné interpretoval i Hot sonátu pro alt saxofon a orchestr Erwina Schulhoffa.

Aktuální podobu jazzu z londýnských klubů nabídne saxofonista Nubya Garcia.

Rap, hip hop, elektronika i crossover

Alternativní rap a hip hop zazní 4. listopadu v La Fabrice, kde se představí zpěvačka Moor Mother a raper Billy Wood, o čtyři dny později v karlínských kasárnách vystoupí McKinley Dixon.

Právě jeho zmínil na dotaz Novinek, co by vypíchl z programu, zakladatel festivalu Marek Vrabec: „Já vždy nejvíc slyším na věci, jež jsou objevem, které vytáhnu z nekonečného oceánu. Letos je těch objevů víc. Jedním bude vokální soubor Roomful of Teeth, který zazpívá i Partitu for 8 Voices skladatelky Caroline Shawové. Ta získala Pulitzerovu cenu. Mám taky rád McKinleyho Dixona. Rád představuji čerstvý vítr na rapové scéně. Loni jsme uvedli londýnského Kofiho Stonea, nyní přichází Američan.“

Elektroniku zastoupí Oneohtrix Point Never, který se pohybuje mezi ambientem a minimalismem až po noise a rád využívá samplů. Doprovázel i The Weeknda nebo zpěvačku FKA Twigs.

Foto: Prague Sounds

Cellista Abel Selaocoe vystoupí na Prague Sounds

Britský soubor Manchester Collective specializující se na soudobou hudbu nabídne s jihoafrickým violoncellistou Abelem Selaocoem projekt Sirocco, kde bude hrát jak úpravy lidových písní z Afriky a Evropy, tak Haydna a Stravinského.

Festival zakončí 20. listopadu v Rudolfinu arménský klavírista Tigran Hamasyan spojující ve vlastní tvorbě jazz s arménskou lidovou hudbou.

České letní hudební festivaly napříč žánry. Kam letos vyrazit a na jaký program se těšit

Hudba

Hrát s legendami bylo jednoduché, řekl slavný kontrabasista Ron Carter

Kultura
Související témata:
Prague Sounds

Výběr článků

Načítám