Hlavní obsah

S novou písní Mira Žbirky pomohla umělá inteligence. Je to Meky na druhou, říká Žbirková

Na diskusním fóru Meltingpot na festivalu Colours of Ostrava měla ve středu odpoledne premiéru nová písnička s názvem Nora zpěváka Mira Žbirky, který zemřel v listopadu 2021. Hudbu k ní napsal sám Žbirka, text Daniel Hevier a produkovali ji David Žbirka s Oliverem Torrem ve spolupráci s firmou FamePlay. Ta s pomocí umělé inteligence pomohla upravit a vyčistit zpěv z původní demonahrávky.

Miro Žbirka v nové písničce NoraVideo: Universal Music

Článek

„S kluky z firmy FamePlay jsem se seznámila náhodou v pražském klubu Doupě. Vyprávěli mi, co dělají, pozvali mě na schůzku, aby mi ukázali své aktivity, a také mi řekli, že četli rozhovor, ve kterém jsem tvrdila, že existují ještě nějaké nevydané Mekyho nahrávky. Navrhli, abychom něco zkusili udělat,“ přiblížila pro Novinky začátek vzniku nové písničky Kateřina Žbirková, vdova po zesnulém zpěvákovi.

Poslala jim záznamy několika manželových rozhovorů a na následující schůzce byla překvapena, jak skvěle z nich umělá inteligence vytvořila nové věty. Zeptala se, jestli by ve FamePlay dokázali vytvořit i pěvecké linky.

„Řekli mi, že na zpěv v angličtině už modely jsou a že oni vyvíjejí modely na zpěv v češtině a slovenštině. Na to mi navrhli, že bychom mohli tímto způsobem vytvořit celé album. Odpověděla jsem, abychom to nejdříve vyzkoušeli na jedné písni. A pak jsem do celé věci vtáhla našeho syna Davida, který Mekyho desku Posledné veci produkoval,“ pokračovala Žbirková.

Kateřina Žbirková: Byla témata, která Meky nechtěl odhalovat

Móda a kosmetika

Sama zároveň oslovila umělou inteligenci na ChatGPT, které položila otázku, zda by z ní měl Miro Žbirka radost.

Foto: archiv K. Žbirkové

Meky Žbirka a Katka Žbirková, životní partneři i neúnavní spolupracovníci na česko-slovenské hudební scéně

„Odpověď byla: Miro Žbirka byl znám svou otevřeností k novým technologiím a inovacím v hudbě. S největší pravděpodobností by měl z umělé inteligence radost, hlavně pokud by mohla přispět k jeho hudební tvorbě či zlepšení zážitků pro fanoušky,“ prozradila.

Jen demosnímek z telefonu

Nora v názvu nové Žbirkovy písně je dívčí jméno. Jde o zhudebněnou báseň Daniela Heviera, kterou pro zpracování zvolil David Žbirka.

„Písnička, na které měla umělá inteligence pracovat, musela mít hudbu a text. David, který s Mekym sdílel v mobilu diktafonové nahrávky, ji mezi nimi našel v demoverzi. Byla natočená pouze s klavírem,“ přiblížila další postup Novinkám Žbirková.

Foto: Universal Music

Miro Žbirka a jeho syn David

Produkce skladby se ujal David Žbirka společně s Oliverem Torrem. „Drželi jsme se současného zvuku a chtěli jsme, aby písnička atmosférou hleděla do budoucnosti. Dokonale to vystihuje, za jakých okolností se rodila a s jakými nástroji jsme na ní spolu s FamePlay pracovali,“ dodal David Žbirka.

„Mekyho zpěv z demonahrávky oddělili od klavíru, což není tak jednoduché, pokud je k dispozici jen nahrávka z mobilního telefonu. Vyčistili ho a vsadili do vyprodukované hudební části písničky. Potom jsem jim dala stopy Mekyho studiového zpěvu z alba Empatia, které mám k dispozici. Vložili je do modelu umělé inteligence, ta se Mekyho zpěv naučila a výsledek byl použit do konečné verze zpěvu písně Nora. Je to tedy Meky na druhou,“ vysvětlila Žbirková.

Zda vznikne celé album takto natočených Žbirkových písní, zatím není jasné.

David Žbirka: Je ještě pár nevydaných písní

Kultura

RECENZE: Starý dobrý Meky v novém padnoucím hávu

Kultura

Výběr článků

Načítám