Hlavní obsah

Royal Republic na Rock for People: Dělat desku je těžké, stejně jako dítě. Výsledek je ale vždy krásný

Přestože v České republice hráli švédští Royal Republic mnohokrát, na letošním ročníku festivalu Rock for People šlo o jejich největší zdejší koncert. Svým energickým rokenrolem nepřestávají bavit. V Hradci Králové zazněly i písně z několik dní starého alba LoveCop. Především o něm jsme se před vystoupením bavili se zpěvákem a kytaristou Adamem Grahnem a baskytaristou Jonasem Alménem.

Foto: Vojtěch Mervart/Rock for People

Adam Grahn je frontman kapely, ústřední osobnost.

Článek

Co pro vás zatím bylo vrcholem letošního roku?

Grahn: Pro mě byla nejlepší chvíle, kdy jsme dokončili nové album LoveCop. Byl jsem opravdu rád, že máme hotovo a můžu se z toho začít vzpamatovávat. Jakmile se mi to podařilo, vyrazili jsme na cesty.

Pro mě je nahrávání jedna z nejtěžších věcí, které s kapelou děláme. Jsme silní v koncertování, každý zná své místo, víme, co čekat, to je přímočará záležitost.

Ale vznik desky je jako matematika. Jako když řešíte složité rovnice a občas se s tím moříte a nějaký čas vám to třeba nevychází. Hodně se při tom hádáme.

O čem?

Grahn: Úplně o všem. Jaký použít virbl, kdy na něj hrát, kdo co bude zpívat, která písnička je lepší a jaká část na album nepatří. Nakonec to vždycky zvládneme a dostaneme se do cíle.

České letní hudební festivaly napříč žánry. Kam letos vyrazit a na jaký program se těšit

Hudba

Je to jako když děláte dítě. To je také těžká práce. Ale nakonec je to vždycky krásné, takže to za to stojí. Tohle je LoveCop děťátko.

Co byla největší výzva?

Grahn: Nahrát desku za deset dní. Nakonec se nám to nepovedlo, to bych měl přiznat. Nahrávali jsme v Berlíně v Hansa Studios, a nejprve jsme na to měli vyhrazených deset dní. Velmi jsme si přáli zase pracovat s Michaelem Ilbertem, starým přítelem a spolupracovníkem, který se podílel na téměř všech našich nahrávkách. Cítili jsme, že ho opět chceme na palubě.

Co se zvuku týká, má skvělé nápady, je to skvělý zvukař a jeho mix je vždy bezkonkurenční. Spolu se mnou tu desku produkoval.

Museli jsme se přizpůsobit tomu, kdy měl čas. Pracuje s Coldplay, Taylor Swift a všemi takovými lidmi. Takže toho měl hodně.

Byli jsme rádi, že se podařilo domluvit termín. Pak jsme se ale ještě na dva další týdny vrátili a hodně desku dodělávali doma v Malmö. S moderními technologiemi naštěstí člověk může někde začít a skončit úplně jinde.

Almén: I já jsem nejvíc pyšný na to, že se nám nakonec podařilo dodržet termín vydání. Na začátku se vždy zdá, že je spousta času, ale pak to rychle letí. A těší mě, jaké vznikly písničky a jak skvělý mají zvuk. Jako děti osmdesátých let máme rádi hutné bicí a podobně. Povedlo se nám splnit misi a připomenout si tenhle zvuk mládí.

Foto: Vojtěch Mervart/Rock for People

Jonas Almén hraje nejenom na kytaru

Když jste v roce 2019 vydali album Club Majesty, dorazili jste do Prahy, kde jste na Florenci zaparkovali svůj tourbus, rozdali jste rozhovory a večer pustili desku hrstce fanoušků v karaoke baru. Na Rock for People to je daleko méně komorní představení desky…

Grahn: Je to tak. Ale mám radost z energie, kterou nám takový koncert vrátí. Když jsme dokončili nahrávání, byl jsem totálně hotový, potřeboval jsem dovolenou. My všichni.

Největší rozdíl ve vzniku LoveCop byl, že už máme všichni děti, takže je to tak, že má člověk dvacet procent energie na práci a sto dvacet musí dávat do toho, že je táta. Je to vyčerpávající. Ani jedno nehodlám zahodit, ale potřebuju najít správnou míru.

Jak se taková míra hledá, když dojde na turné? Při pohledu do váš plán se mi zdá, že máte o něco méně koncertů, než je u vás zvykem.

Almén: Ale to je myslím přirozený vývoj. Je to tím, že koncerty jsou stále větší. Ještě se nám nestalo, že bychom se vrátili o schod níž, pořád šplháme vzhůru.

Když se něco děje, nekoncertuje člověk tak často, ale odehraje méně koncertů pro více lidí. Nevím, jestli je to dobře, ale je to tak, když se vám daří.

FOTO: Chvíle na Rock for People. The Offspring, The Prodigy, Keanu Reeves a další

Domácí

GLOSA: Skvělý Rock for People nejspíš hlídali i andělé

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám