Hlavní obsah

RECENZE: Unavení a laserem podťatí Jonas Brothers

Stává se to málokdy, ale v úterý večer se to v pražské O2 areně na koncertě americké kapely Jonas Brothers přihodilo. Na konci první poloviny vystoupení odehráli muzikanti na pódiu pár akordů, ale za malou chvilku sbalili fidlátka a odešli do zákulisí. Pět minut nikdo z diváků netušil, co se děje, jen hlas z reproduktorů hlásil, že koncert zase brzy začne. Jasno ale bylo až později. Nohy bratrské trojici podťalo laserové pravítko.

Foto: Profimedia.cz

Jonas Brothers zakázali na svém pražském koncertě médiím fotografovat. Snímek zpěváka Joea Jonase je ze srpnového vystoupení kapely v Mexico City.

Článek

Česky mluvící muž z pódia vysvětlil, že koncert bude pokračovat pod podmínkou, že už nikdo takovou věc na nikoho z účinkujících nenamíří. Pokud ano, bude konec. Varování to bylo dostatečně jasné, takže viník svou pomůcku schoval. Kapela se vrátila a vystoupení táhla dál.

Přitom by třeba uvítala, kdyby se problém opakoval a ona mohla svůj set zkrátit. Je to kacířská myšlenka, jenže od začátku svého setu působila poněkud unaveně.

Kevin, Joe a Nick Jonasovi jsou na turné nazvaném „Five Albums. One Night. The World Tour“ od srpna loňského roku, kdy začali v New Yorku. S pauzami to pak vzali přes Severní Ameriku, Asii, Austrálii a Jižní Ameriku, aby vše završili v Evropě, kde hrají a zpívají od začátku letošního září.

RECENZE: Bob Dylan poťouchlý a báječný

Hudba

Pražská zastávka byla v programu celého turné předposlední, ve středu vše vyvrcholí v polském Krakově. Vzhledem k tomu, že se kolikrát hrálo i ve dnech jdoucích po sobě bez pauzy, není divu, že ti tři vykazovali známky únavy doslova patrné.

Jejich dvanáctičlenný doprovodný orchestr spojený se sboristy šlapal skvěle, čímž zařídil, že byl sound pestrý a bohatý. Neustálé předstírání, že je všechno v nejlepším pořádku a že je to vlastně jeden dlouhý mejdan, ale působilo nepřesvědčivě, trochu komicky, až chaoticky.

Taková dechová sekce měla raději místo vstřícných prostných směrem k divákům prostě hrát a ctít choreografii nachystanou k písním. Sami bratři se občas po pódiu spíše ploužili.

Koncert nadto neměl příliš dobrý zvuk, mnoho hudebních linek se v něm slévalo do sebe. A když už jsme u výčtu slabších stránek, pak k nim patřil i okamžik, kdy znenadání začalo v reproduktorech cosi praskat, což vyvedlo z míry i řadu bezstarostně tančících fanynek, které si večer v mnoha ohledech řádně užívaly.

Foto: Profimedia.cz

Jonas Brothers v Mexico City. Zleva Nick, Kevin a Joe Jonasovi

Dívky v publiku převažovaly, zvláště ty střední školou povinné. Pro Jonas Brothers to byla ta nejlepší zpráva, protože jejich náklonnost vysunula z centra vnímání všechny ty popsané neblahé okamžiky. K nim koneckonců patřilo i to, že zdaleka nebylo vyprodáno.

Hned na začátku koncertu se holky roztančily. I mnohé z těch, které seděly na určených místech, rychle vstaly, počaly se vlnit v bocích a zpívat s takovým nadšením, že to pro účinkující prostě muselo být blahodárné.

Bylo to jejich první zastavení v České republice, což bratři neopomněli připomenout. Svůj set rozdělili do několika tematických částí, pročež jednou zněly v bloku třeba písně z televizního muzikálu Camp Rock z roku 2008, jindy ty z nové desky The Album z loňska, potom zase kusy ze sólové tvorby Nicka Jonase či kapely DNCE, jejímž členem byl v letech 2015 až 2023 Joe Jonas, a podobně.

Pak už záleželo jenom na tom, jak moc se která skladba při svém vzniku povedla a jak moc se fanouškům v Praze líbí. Přišly okamžiky, kdy doslova zpívali všichni v hale a vypadalo to jako na opravdovém středoškolském mejdanu, stejně tak momenty, kdy se část těch stojících zase na chvíli posadila, neboť koncert pozbyl napětí.

Mohl být o dvacet minut kratší. Jistě by se slabší chvíle v jeho dramaturgii daly objevit a vytlačit mimo pódium. Jelikož však trval znatelně déle než dvě hodiny, zůstaly na něm.

Jonas Brothers se hlásí ke spojení rocku s popem. Dechová sekce v koncertní sestavě, stejně jako vysoký počet muzikantů na scéně prozradily, že po interpretační stránce směřují ke složitějším a bohatěji zaranžovaným podobám písniček. Jasno v tom, odkud do své současnosti dokráčeli a kam chtějí směřovat dál, mají. Koneckonců na jejich loňské nahrávce The Album jsou patrné i vlivy soulu a r’n’b.

Jonas Brothers
O2 arena, Praha, 15. října 2024
Hodnocení: 70 %

Přijedou Nick Cave, Bob Dylan, Bryan Adams i Seal

Hudba

Jonas Brothers vystoupí poprvé v České republice

Kultura
Související témata:
Jonas Brothers

Výběr článků

Načítám