Hlavní obsah

RECENZE: Rod Stewart prokázal, že na poslední turné je příliš brzy

Kdybychom chtěli stručně shrnout středeční koncert britského zpěváka Roda Stewarta do několika hesel, mohlo by to vypadat asi takhle: nepřetržitý dvouhodinový gejzír léty prověřených, důvěrně známých a v podstatě nesmrtelných hitů, skvěle šlapající kapela se strhujícími sóly tenorsaxofonu, kytary, houslí, ale i s výtečnými bohatými aranžmá, a do třetice neustálá dokonalá práce s emocemi.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Rod Stewart v emocích

Článek

V čele toho stál pochopitelně Rod Stewart, osobnost britského popu a rocku, u něhož se nechce věřit, že mu do osmdesátky zbývá pouhý půlrok. Prahu navštívil v rámci svého aktuálního turné One Last Time, ovšem zaplněnou halu jednoznačně přesvědčil, že na obdobné úvahy je ještě poněkud brzy. A to i přesto, že ono turné má být poslední ve smyslu rockovém.

Už bylo řečeno, že se obklopil velmi kvalitní kapelou, a to hned dvanáctičlennou. Navíc genderově dobře vyváženou s rovnou polovičkou mužskou a polovičkou ženskou. Velkoryse pojatý zvuk umožňovalo využití nejen typických rockových nástrojů a kláves, ale i řady nástrojů akustických včetně houslí, harfy, kontrabasu a rozličných perkusí.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Rod Stewart v pražské O2 areně

Koncert razantně zahájila coververze písně Addicted to Love od Roberta Palmera, po níž bezprostředně následovala hitovka You Wear It Well, která je z roku 1972. Více než dvě desítky písní představovaly průřez kariérou Roda Stewarta jak z časového, tak stylového hlediska. A právě v tom se projevila ona brilantní práce s emocemi.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Rod Stewart se svými hudebnicemi a zpěvačkami

V říznějších skladbách Maggie May, It’s A Heartache nebo Young Turks byl tlak takový, že málem roztančil i nohy židlí, kterými byla tentokrát hala na ploše osazena. Na druhou stranu pomalejší kousky okouzlovaly svou bohatostí a aranžérskou barevností.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Rod Stewart byl ve skvělé kondici

Velkým přínosem se v tomto ohledu staly i četné dívčí vokály, a nutno přiznat, že dámy dostaly místy prostor i sólově. Právě v těch okamžicích mizel sir Rod Stewart v zákulisí, aby se záhy vynořil v novém kostýmu od tmavého saka přes sako s potiskem leopardí kůže po kovově lesklé nebo zcela černé.

Milým překvapením bylo zařazení velmi sugestivní balady People Get Ready. Naopak trochu škoda je, že nezazněla slavná Ruby Tuesday. The First Cut Is the Deepest ovšem nechyběla a byla velmi vřele přijata. Možná i kvůli nedávné coververzi v podání Sheryl Crow.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Pódium, na němž Rod Stewart vystupoval

Při prvním přídavku Da Ya Thing I’m Sexy se fotbalový milovník Rod Stewart, ve spolupráci se svým ženským týmem, s publikem podělil o třicítku osobně podepsaných míčů. O samotné finále se pak postarala krásně vygradovaná balada Sailing. Zbývá tedy už jenom zopakovat, že na poslední turné je zjevně příliš brzy.

Rod Stewart
O2 arena, Praha, 3. července

Hodnocení: 90 %

Britský zpěvák Rod Stewart: Hotelových pokojů jsem zničil nepočítaně

Kultura

Rod Stewart volal do televizního pořadu, zkritizoval britské zdravotnictví

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám