Hlavní obsah

RECENZE: Monkey Business mají do nových časů dobrý start

Když se více tvůrců sejde v dobré formě, vznikne obvykle kvalitní dílo. Důkazem je nová deska skupiny Monkey Business Když múzy mlčí. Je první, na které se opřela o české texty. V její diskografii pak jedenáctá.

Foto: Warner Music

Obal alba

Článek

V ideální autorské kondici je několik posledních let hudebník a šéf Roman Holý. Musí, pravda, pečlivě střežit, aby se poté, co od osmdesátých let složil tolik písniček, pokud možno neopakoval, ale jeho sólová prvotina Strážce klidu Vol. 1 (2021) se povedla, stejně tak poslední album skupiny J.A.R. Jesus Kristus neexistus? (2023), které došlo až k ocenění hudebním Andělem.

Novinka jeho další kapely Monkey Business, v níž je též prvním autorem muziky, měla ale výchozí pozici nejlepší.

Formace vstupovala do nové etapy a ve svém středu měla na přechod k českému jazyku v textech výtečně nachystaného Pavla Mrázka, svého baskytaristu. Lehkostí slov a chutí byl Holému bezesporu velkou inspirací.

Monkey Business: Chceme být neprůstřelná kapela

Hudba

Výsledkem je kolekce, která vykročila z řady obvykle velice dobrých, leč ve vysokém počtu už možná trochu zaměnitelných. Holý, někdy v autorském spojení s Terezou Černochovou, vetkl do nových skladeb více tanečního úsměvu i bezstarostnosti (vyjma volných písní Dva na kolejích a Léto je zpátky). A spojil třeba odlehčenou melodii i aranži s tematicky vážným, avšak Mrázkem s nadhledem pojatým textem o rozvodu v písničce Príma rozvod, která patří na počinu k nejlepším.

Nové album Monkey Business hraje, tepe a svižně i volně se vlní v bocích. V každé nové písni jako by byl motorek, jenž funguje. Nadto jsou dynamické i moudře zaranžované.

Málo to narušuje jen sled písní Jsem zlo – Príma rozvod – Renomé v jazzových kruzích a Bludičky v močálu identity – V tenzi astronaut, v nichž se závěr dříve uvedené tváří, jako by v následující měl volné pokračování. Nic podstatného to však albu nebere.

Oporami kolekce jsou výborní muzikanti domácí i hostující – zpěváci Tereza Černochová a Matěj Ruppert, jejichž hlasy jsou interpretačně jisté a laskavě přesvědčivé, i hostující zpěváci Lou Fanánek Hagen (v písni Homo sovietikus) a Petr Spálený (v Ciao! Ciao! Ciao!), kteří albu přidali na pestrosti.

Monkey Business: Když múzy mlčí
Warner Music, 45:27
Hodnocení: 85 %

Skupina Monkey Business točila nový klip v noční tramvaji

Hudba

Monkey Business vydávají první klip z nového alba v češtině. V hlavních rolích s hvězdami Dejvického divadla

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám