Hlavní obsah

RECENZE: Engelbert Humperdinck je příkladem umělecké vášně

Aktualizováno

Celosvětově prodal více než sto padesát milionů desek. Má dvě nominace na ceny Grammy, Zlatý glóbus pro baviče roku, třiašedesát zlatých a čtyřiadvacet platinových desek a je jedním z mála umělců s hvězdou na Hollywoodském chodníku slávy i na Chodníku slávy v Las Vegas. Engelbertu Humperdinckovi je osmaosmdesát let a v pondělí večer zavítal do Velkého sálu pražské Lucerny. Diváci, kteří přišli, jej sice nezaplnili, dychtiví po písních britského zpěváka však byli velice.

Foto: Petr Horník, Novinky

Osmaosmdesátiletý britský zpěvák Engelbert Humperdinck zpíval v pražské Lucerně.

Článek

Bob Dylan, Paul McCartney, Rolling Stones nebo třeba Cliff Richard koncertují i ​​v pokročilém věku. Engelbert Humperdinck v ještě pokročilejším dokázal, že když je to vášeň, na letech až tak nezáleží. Jeho kariéra trvá od roku 1956, tedy osmašedesát let.

„Tohle je jídlo umělců. Jsem rád, že jste mě dnes večer nenechali vyhladovět,“ řekl před přídavkem, k němuž došlo po bezmála hodině a půl na scéně. Byla to bezprostřední reakce na možnost být stále na pódiu, neboť jestli bylo něco zcela patrné, pak ten blažený pocit, s nímž divákům v Praze zpíval.

Foto: Petr Horník, Novinky

Engelberta Humperdincka doprovázela výborná kapela.

Co na tom, že ho už hlas neposlouchá na sto procent, co na tom, že si jeho technici neporadili s akustikou sálu a nazvučení koncertu bylo bídné. Dokonce tak bídné, že protagonistovi nebylo často rozumět ani ve chvílích, kdy hovořil do ticha. Každý okamžik na pódiu ho těšil, jakkoli byl občas očividně vykoupen přátelským soubojem s pomalejším pohybovým aparátem odmítajícím přesně v tu chvíli poslušnost.

RECENZE: Ani muk. Na posledním koncertu klasické sestavy skupiny Lucie chyběla slova

Hudba

Engelbert Humperdinck nakonec na scéně i tančil, opřel si frajersky nohu o odposlech, pochodoval z jedné strany na druhou, a když měl pocit, že bude nejlepší se posadit, udělal to a nechal místo sebe zpívat diváky. Už dávno nemusí nikomu nic dokazovat.

Foto: Petr Horník, Novinky

Engelbert Humperdinck právě přišel na scénu.

Publikum přesně vědělo, jak se písniček chopit. Převažovali v něm zpěvákovi skalní fanoušci a znalci jeho repertoáru, kteří se radovali z každé skladby, jež začala znít, a s chutí zpívali každičký refrén, v němž si byli jistí. A Humperdinck měl tím pádem chuť na vtípky, kterých se během večera několikrát dopustil, i na historky ze svého života.

Podotkl, že právě dokončuje nahrávání nového alba, pro které se rozhodl přezpívat hity slavných kapel sedmdesátých a osmdesátých let. K tomu přidal svou verzi skladby Faithfully od amerických rockerů Journey.

Vzpomínal i na svou zesnulou manželku Patricii a zazpíval písničku The Last Waltz, vkusnou baladu, k níž dodal, že když ji v šedesátých letech zpíval, netušil, že její slova o loučení s láskou budou tak aktuální až do pozdních let jeho života.

Foto: Petr Horník, Novinky

Engelbert Humperdinck hýřil dobrou náladou.

Přestože řadu písniček ve svém repertoáru převzal od jiných, měl při jejich výběru vkus. Mnohé z nich nesou silné melodie.

V Lucerně jej doprovázela spolehlivá kapela, která ho nenechala ve štychu, když to pro něj bylo na pódiu zrovna trochu složitější. Jeho showmanství, které má za ta léta dokonale zažité, bylo obdivuhodné a jeho chuť do práce až nakažlivá.

Pokud by se tedy probíhající turné nazvané The Last Waltz chtělo tvářit jako poslední, jsou všechny ty umělecké vášně Engelberta Humperdincka nadějí, že se bude na pódia za svými přáteli z publika vracet, jak jen to trochu půjde.

Engelbert Humperdinck
Lucerna, Praha, 2. září 2024
Hodnocení: 60 %

V Lucerně zazpívá Engelbert Humperdinck, král krásných balad a kamarád Elvise Presleyho

Hudba

RECENZE: Rod Stewart prokázal, že na poslední turné je příliš brzy

Hudba

Související články

Výběr článků

Načítám