Hlavní obsah

RECENZE: Ed Sheeran a všechny krásy mainstreamu

V roce 2019 vystoupil dva dny po sobě britský písničkář Ed Sheeran v pražských Letňanech. Jeho koncerty tehdy v součtu vidělo sto padesát tisíc diváků. Celkový počet příchozích na jeho letošních dvou večerech v Parku 360 v Hradci Králová bude teprve oznámen, kvalitou toho prvního, sobotního, na který dorazilo na padesát tisíc fanoušků, však svá předcházející česká vystoupení předčil.

Foto: Facebook Rock for People/Petr Klapper

Ed Sheeran vydržel na pódiu dvě hodiny.

Článek

Edward Christopher Sheeran se představil v roce 2015 v pražské Tipsport Areně a o čtyři roky později v Letňanech. Při třetí návštěvě u nás zamířil mimo hlavní město. Zavítal na místo, kde se rok co rok koná festival Rock for People, a přiměl pořadatele jejich organizační rutinu oprášit.

V areálu začal program už odpoledne, na hlavním pódiu pak od 18 hodin vystoupili dva znamenití předskokani, naše Ewa Farna a britský popový zpěvák Calum Scott, a potom následoval set hlavní hvězdy dne. Soudě podle ohlasů přítomných to byl smysluplný projekt.

Foto: Facebook/Rock for People/Petr Klapper

Ed Sheeran přítomné diváky nadchl.

Koncert Eda Sheerana, který byl součástí jeho The Mathematics Tour, nabídl mnoho žánrů, nálad, barev i úsměvů. Jeho repertoár kráčí od rocku přes hip-hop, folk, country po pop i milostné balady. Je to turné, které připomíná písničkářova alba, jejichž názvy jsou inspirovány různými matematickými operacemi.

RECENZE: Ed Sheeran umí nakládat i s temnými tématy

Kultura

Deska „+“ vyšla v roce 2011, „x“ v roce 2014, „÷“ roku 2017, „=“ o čtyři roky později a „-“ loni. Dav si také užíval hudbu z počinů No. Projekt 6 Collaborations (2019), Autumn Variations (2023) a coververze písniček Justina Biebera i předskakujícího Caluma Scotta, jenž si v ní přišel zazpívat duet.

Byl to koncert hodný hudební hvězdy nejvyšší třídy, kterou Sheeran jednoznačně je. Pěvecky možná sem tam malinko ušlápl, ale to k živým vystoupením patří. Většinou byl ve svém projevu jistý, ať zpíval civilním hlasem, anebo třeba fistulí. Jeho výkon byl přirozeným základem pozitivního sebevědomí, které po celou dobu na pódiu měl.

Často rozmlouval s diváky, představoval písničky i pozadí toho, jak přišly na svět, hecoval publikum ke společnému zpěvu a samozřejmě si střihnul i pár českých frází.

Foto: Facebook Rock for People/Petr Klapper

Ed Sheeran si s diváky také povídal, v tričku města Hradce Králové.

V některých skladbách ho doprovázela živá kapela, jindy si vystačil pouze s kytarou a používal i svůj oblíbený looper, nástroj, jenž dokáže vrstvit hudební i pěvecké linky, opakovat je a tím se stát součástí v danou chvíli živě prezentované skladby.

Ať už Sheeran zpíval silnou popovou písničku, anebo se ponořil do balady, koncert to byl od začátku do konce veskrze energický. Bylo patrné, že je ve skvělé umělecké a nejspíš i osobní formě, ostatně na královéhradecká vystoupení si přivezl rodinu, které se během celého turné poctivě a láskyplně věnuje.

Foto: Jaroslav Špulák, Novinky

Pódium v plné palbě

Naprosto nepřehlédnutelná byla kruhovitá obří scéna, která byla postavená mezi pěti obrovskými tribunami a pod nimi vyhrazenými místy k stání. Nevýhodou takového uspořádání bylo, že lidé na jedné straně Sheeranovi hleděli do tváře méně než ti na straně druhé, té, na které měl postavený mikrofon. Snažil se ale vyrážet i jinam, a aby těch kroků nemusel absolvovat tolik, pódium se někdy i točilo a on na něm cestoval kolem diváků.

Nad jeho hlavou byla kruhovitá obrazovka, zpod níž visely dolů jakési lustry, kolem scény bylo šest obrovských sloupů, na nichž byla zavěšena nejenom soustava reproduktorů, ale i videopanely ve tvaru trsátek.

Foto: Facebook Rock for People/Petr Klapper

Byla to příjemná hudební noc.

To všechno hrálo od začátku do konce všemi barvami, animace se na obrazovkách střídaly s reálnými záběry ze scény a do toho občas vtančily mocné pyrotechnické efekty.

Byla to podívaná se vším všudy, zvuk byl na celé ploše výtečný a čitelný. V součtu všeho šlo o koncert mainstreamového umělce, jenž dobře ví, co si publikum za peníze, které zaplatilo za drahé vstupenky, zaslouží, a dává mu to.

Ed Sheeran
Park 360, Hradec Králové, 27. července
Hodnocení: 95 %

Tata Bojs na Colours of Ostrava: Lenny Kravitz a Sam Smith v létě nezažijí to, co my

Hudba

Bob Dylan vystoupí třikrát v Praze

Hudba

Výběr článků

Načítám