Hlavní obsah

RECENZE: Coldplay jako poskytovatelé dobra

Britští Coldplay vždy hýřili hudební vášní a seriózností. Posílilo to u nich v době, kdy zpěvák Chris Martin a jeho kolegové přicházeli do středního věku. Dnes mají všichni méně než čtyři roky do padesátky, a tak není divu, že jejich v pořadí desáté studiové album Moon Music je nadále dostatečně svěží, občas zasněné a místy éterické.

Foto: Warner Music

Coldplay vydali svou desátou desku. Ještě mají v plánu nahrát další dvě.

Článek

Je i hloubavé a sladké, protože Martin coby iniciátor textů opěvuje lásku téměř v každé písni. „Tohle album je reakcí na boj se všemi konflikty uvnitř sebe samého a také s konflikty zvenčí. Jde o to najít nejlepší odpověď. Moon Music se snaží říci, že je jí nejspíš láska,“ řekl zpěvák.

Album mělo premiéru minulé v pondělí v podniku Moon Saloon v městečku Moon v americkém Wisconsinu. V pátek vyšlo a kapela ho představila při svém vystoupení v sobotní show Saturday Night Live. Již dříve ohlásila, že plánuje už jen vydání dvou desek (celkem 12). Další nikoli, což prý ale neznamená, že tu a tam nepřijde s nějakou písničkou.

Nové album Coldplay může být poslední

Kultura

Moon Music jich obsahuje deset. Úvodní stejnojmenná má delší rozjezd, který funguje jako klasické intro, a je obohacena o elektronické zvuky od britského producenta a hudebníka Jona Hopkinse. Je jednou z nejsilnějších z celé kolekce, protože nese jiné emoce než ostatní.

Příjemný je v ní klavírní doprovod, rovněž jakýsi dozpěv v závěru i text, jenž ukazuje směr, kterým se kapela na albu pustí. „Snažím se věřit nebesům nahoře, věřit ve svět plný lásky,“ zpívá Martin.

Feels Like I’m Falling In Love je už pro Coldplay tradiční. Evokuje jejich nejhitovější chvíle z minulosti. Martin v ní zpívá, že je zamilovaný a že mu láska hází záchranné lano. Po skvělém úvodu se propad nekoná, deska nabrala potřebnou teplotu.

Soubor umělců v jedné písni

V současném popu je běžné, že se v jedné skladbě sejdou umělci z různých žánrů, vyjdou si maximálně vstříc a výsledek leckdy opravdu stojí za to. Stalo se to v písni We Pray.

Členové Coldplay, rapující Little Simz, africká popová hvězda Burna Boy, palestinsko-chilská zpěvačka Elyanna a její argentinská kolegyně Tini předkládají píseň plnou, barevnou a živou. Jako by se pustili do jamování, které je tak polapilo, že ho nechtějí opustit. Vydrželi by to třeba dvacet minut, a nejspíš by ani nebyla otrava to celou tu dobu poslouchat.

Moon Music

Desáté studiové album skupiny Coldplay.

Nahráno bylo ve španělské Punta Palomě a americkém Los Angeles, producentem je Švéd Max Martin.

Každé vinylové album je vyrobeno z devíti použitých PET lahví a obsahuje sedmdesát procent plastu zachyceného z řeky Rio Las Vacas v Guatemale.

Standardní cédéčka jsou vytvořena z devadesáti procent recyklovaného polykarbonátu z komunálního odpadu.

Na obalu alba je snímek měsíčního luku, který pořídil argentinský fotograf Matías Alonso Revelli v roce 2020.

Jupiter je klidný kousek s příjemnou podmanivou melodií. Nic zvláštního ale nevyvolá Good Feelings, jakkoli to v názvu (Dobré pocity) slibuje. Za pozornost nicméně stojí její tah. Hrne se z ní valivá energie, optimismus a poselství o tom, abychom dobré pocity, které v sobě máme, nikdy nenechali odejít.

Alien Hits/Alien Radio je poněkud utahaná náladotvorná vložka, spíš hudební pokus, který se na desku ani ke Coldplay příliš nehodí. Iaam naopak disponuje povznášející melodií, v níž je fascinující, jak Martin dokáže muziku za sebou rozezpívat.

K nejsilnějším okamžikům kolekce patří Aeterna. Co na tom, že má v základu taneční podbízivost. Coldplay se jí ujali tak, jak se nápadití hudebníci zmocňují stylů, v nichž se tolik nepohybují, ale které svými zkušenostmi umí zásadně oživit. Vytvořili tak plnohodnotnou diskotékovou perličku.

Na konci je láska

All My Love se vrací k modelu balady s klavírem a pevným zpěvem Chrise Martina. Trochu evokuje důstojnost tvorby Queen a jistě patří k lepším chvílím kolekce. Totéž platí o závěrečné One World, která přechází v symfonické finále a v níž Martin konstatuje, že je jen jeden svět a na jeho konci je láska.

Dává pocit naděje a je poselstvím příjemného, vkusného, avšak ne revolučního alba. O to se Britové nejspíš ani nesnažili, protože pro hudební historii udělali už dost dobré věci.

Nadále nicméně zůstali poskytovateli hudebního i myšlenkového dobra, k čemuž se váže třeba i ekologické pojetí vinylu i cédéčka. I proto si je svět dávno zamiloval, i proto je podporuje, i proto je každý jejich počin očekávaný. Dobro je dobré.

Coldplay: Moon Music
Warner Music, 43:57
Hodnocení: 85 %

Coldplay jsou na nejúspěšnějším rockovém turné v historii

Hudba

Překvapeným snoubencům zahrál v hospodě na klavír frontman Coldplay

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám