Hlavní obsah

RECENZE: Britney Spearsová ve své knize vše nevysvětlila

Od roku 2008 do listopadu 2021 byl podle soudního rozhodnutí opatrovníkem americké zpěvačky Britney Spearsové její otec Jamie. Rozhodoval o každém jejím kroku, měl nad ní moc, kterou možná zneužíval. Světová popová hvězda se podřizovala všem jeho rozhodnutím. Kdyby to neudělala, nemohla by se vídat se svými syny. V knize Žena ve mně, kterou napsala a která teď vyšla v češtině, vysvětluje, co se stalo. Přesvědčivá ale není.

Foto: Profimedia.cz

Krásné chvíle prožívala Britney Spearsová na konci svého knižního vyprávění se Samem Asgharim. Nyní už spolu nejsou.

Článek

Výsledné vyznění je jasné: stala se obětí manipulace ze strany svého otce, respektive celé své rodiny, a bylo na ni uvaleno opatrovnictví. Trvalo třináct let, což je ale dost dlouhá doba na to, aby byly případný omyl nebo nepravost vysvětleny a uvedeny na pravou míru.

Zvrat však nastal až po dlouhé době, a to ještě s velkým přispěním fanoušků, kteří se předtím pozvolna dozvídali, co se v osobním životě jejich hvězdy děje.

Spearsová sice naznačuje, že byla problematická, nepíše ale, jestli tolik, aby přišla o možnost o sobě rozhodovat. Píše, že byla nucena několikrát během opatrovnictví absolvovat odvykací kúru, ač k ní nebyl důvod.

Britney Spearsová tvrdí, že se do hudebního průmyslu nikdy nevrátí

Hudba

Proč by ale v jednadvacátém století nikdo z lékařů nevznesl námitku a nedoručil svou pochybnost těm, kteří mohli její osud změnit? Odpověď na řadu otázek prostě v její autobiografii není.

Jsou v ní naopak mnohé „bulvární“ informace. Třeba o jejích potratech, dvou milovaných synech, o něž kvůli opatrovnictví na čas přišla, o jejím vztahu s jinými lidmi z hudební branže, o mužích jejího života, o tom, že Paris Hiltonová je fajn holka a Madonna je také kamarádka.

To, jak je vykreslen zpěvák Justin Timberlake, dřívější partner Spearsové, může pak docela klidně některé čtenáře přivést k tomu, že ho nebudou mít rádi.

Foto: nakladatelství Bourdon

Titulní strana knihy Britney Spearsové

Je přirozené, že autobiografie preferuje osobní pohled na věc. Žena ve mně je velmi subjektivní. Upřít jí nelze, že je napsaná vlídně, až dojemně. Způsob autorčina vyjadřování a uznání určité viny, byť nekonkrétní, nastolují mezi ní a čtenářem přátelský vztah. Čtenář je vpuštěn do jejího života a udržován v přesvědčení, že věci byly přesně tak, jak je psáno. Proč by ale zrovna Britney Spearsová měla být obklopena výhradně podvodníky a přáteli neschopnými jí pomoci?

Kromě toho je kniha napsaná slohem studenta gymnázia. Možná si měla najmout spoluautora, aby i stylem psaní přispěla ke své hodnověrnosti.

Trochu nepochopitelné je pak to, že v celém díle je jen jedna fotografie, ta na titulní straně. Tatáž je použita i na vnitřní straně přebalu. Na stránkách uvnitř ale není nic, jakkoli by si zcela jistě mnohý čtenář přál vidět Spearsovou v době jejího dětství, mládí, vidět ji šťastnou, s jejími partnery, nešťastnou a třeba pohlédnout do tváří těch, kteří jí z jejího života podle ní udělali peklo.

V knize nestojí ani to, zda se dnes dvaačtyřicetiletá umělkyně vrátí na scénu. Letos v lednu napsala na své sociální sítě, že ne, že bude jen skládat písně pro radost a pro kamarády. V životě Britney Spearsové je zkrátka něco divného.

Britney Spears: Žena ve mně
Bourdon, překlad Alena Byrne, 285 stran, 399 Kč
Hodnocení: 60 %

Britney Spearsová považuje filmy o sobě za pokrytecké

Kultura

RECENZE: Britney Spearsová je opět za očekáváním

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám