Hlavní obsah

RECENZE: Bon Jovi mají úspěšné časy za sebou

Nejspíš by si to většina fanoušků přála, ale nové album amerických rockerů Bon Jovi nazvané Forever není takové, jaké byly jejich nahrávky ze druhé poloviny osmdesátých let minulého století. Pryč jsou glamrockové hymny, které posluchače vzrušovaly už ve chvíli, kdy se zpěvák Jon Bon Jovi nadechl.

Foto: Universal Music/Mark Seliger

Bon Jovi hrají čtyřicet jedna let a na hudební scéně patří mezi legendy.

Článek

Tahle kapela dnes obchoduje s dospělým uhlazeným pop rockem, který dnešní rodiče neprovokuje, naopak přitahuje. Oni a muzikanti jsou koneckonců jedna generace.

Není na tom nic špatného. Časy se mění a tehdejší rockoví hrdinové jsou dnes usazení dospělí muži, kteří už skvostné melodie nesypou z rukávu tak lehce. Musí je vymyslet či objevit, zpracovat a třeba i osvěžit nějakým nápadem, který pro jistotu připomene slavné zašlé časy.

Na téhle desce je to třeba skladba Living Proof, která se do značné míry podobá hitu It’s My Life z roku 2000 i písni You Give Love A Bad Name z alba Slippery When Wet z roku 1986.

Jon Bon Jovi čeká na úplné uzdravení hlasivek. Pokud ho nedosáhne, skončí s koncertováním

Hudba

Stejnou písničku pak evokuje novinka Walls of Jericho, takže to vypadá, že Bon Jovi rozdělili atmosféru jedné staré písně do dvou nových. Novinka The People’s House zase připomíná hitovku Keep The Faith (1992), a povědomé toho je na desce víc.

Přesto tvůrcům zbylo dost autorské a interpretační zkušenosti pro další písničky. Legendary uvádí album v jásavém stylu a vzdává hold rodině, kamarádům a přátelství. We Made It Look Easy v nostalgickém tématu pokračuje, Jon Bon Jovi v ní zpívá o tom, jak před lety vytvořili zdání, že uspět je snadné.

Walls Of Jericho a Living In Paradise patří mezi nejmelodičtější kousky na nové desce. Něžná Kiss The Bride je věnována Bon Joviho dceři a I Wrote You A Song demonstruje emotivní kvalitu jeho zpěvu. V My First Guitar pak vzdává hold své celoživotní lásce, hudbě.

Jon Bon Jovi své pěvecké linky zvládl, ve studiu si dal tu práci a zvládl všechny potřebné nuance, které z jeho zpěvu činí osobitý výkon. Další muzikanti jsou výteční, hrají takříkajíc ve prospěch celku a z té zóny vystupují, jen když je to ku prospěchu okamžiku.

Bon Jovi na svém šestnáctém albu Forever bilancují svou jedenačtyřicetiletou pouť. Ve dvanácti většinou chytlavých, přitom velmi předvídatelných skladbách často vzpomínají a vyrovnávají se tak s přítomností.

Deska je dobrým obrazem toho, kam se kapela dostala. Profesionalita je naprosto patrná, o ní diskutovat nelze. Čekat ale nějaký tvůrčí rozmach není na místě.

Bon Jovi: Forever
Island, 48:48
Hodnocení: 75 %

RECENZE: Bon Jovi vyrobili časovou kapsli

Kultura

Zpěvačka Anna K: Přežila jsem už horší věci, život jde dál

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám