Hlavní obsah

Půlnoční rockový tah s Lennym Kravitzem na Colours of Ostrava

Od Lenny po Lennyho. Tak by se dal s nadhledem pojmenovat program třetího dne festivalu Colours of Ostrava. Probíhá v areálu Dolní oblasti Vítkovic, a když se o půlnoci měnil pátek v sobotu, byl rockový tah amerického zpěváka a kytaristy Lennyho Kravitze v nejlepším. Pro mnohé návštěvníky jistě zůstane jeho koncert nezapomenutelný.

Třetí den Colours of OstravaVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Kravitz je hlavní hvězdou jednadvacátého ročníku festivalu. Naštěstí se moc nehrne do letadel a momentálně na své evropské koncertní cestě využívá tourbusu, tedy autobusu proměněného v celkem pohodlný hotýlek. Při včerejším selhání IT služeb to byla pro pořadatele festivalu ta nejlepší zpráva.

Jinak by to byla velká smůla. Loni na Colours of Ostrava kvůli nemoci a poruše letadla nedorazili Ellie Gouldingová, respektive Burna Boy. Poté, co minulý týden museli kvůli nemoci odvolat svůj letošní festivalový koncert američtí rockeři Queens Of The Stone Age, věděli pořadatelé, že každé další zrušení nějaké večerní programové položky bude tématem dlouhých a nepříjemných diskuzí, ať už by důvodem bylo cokoli.

A v pátek padly některé světové IT služby, což mimo jiné znemožnilo start mnoha dopravních letadel. Vzhledem k tomu, že řada účinkujících měla přiletět, vypadalo to ten den dopoledne docela bledě.

Nakonec z programu vypadla jenom íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza. Ostatní dorazili, a Lenny Kravitz, hlavní hvězda celé čtyřdenní přehlídky, tourbusem.

Ve studiových verzích jeho písniček lze objevit několik hudebních vlivů, v té koncertní je charakterizuje syrový rock. A protože je Kravitz jeho velkým milovníkem a nadšeným propagátorem, byl jeho ostravský koncert jakýmsi půlnočním rockovým tahem.

Jistě by bylo příjemnější napsat, že to byla rocková jízda. Běh setu se ale několikrát zadrhl, třeba když se moc protahovaly pauzy mezi písněmi, nebo když se Kravitz rozhodl hovořit k lidu, aniž by věděl, co přesně mu chce sdělit.

Foto: Zdenko Hanout, Colours of Ostrava

Lenny Kravitz na Colours of Ostrava

Jakmile však začali on a jeho kapela hrát, vznikala zvuková laskomina pro zasvěcené. Kravitz rockovou hudbu cítí i žije. Že se ve svých písničkách zabývá hlavně aktivními podobami lásky, k tomu výborně pasuje. Jeho skladby navíc mají přirozenou lehkost, která je dána mimo jiné tím, že všichni na pódiu znají svou roli a hrají ji dokonale.

Koncert začal proslulým riffem písně Are You Gonna Go My Way a hned v následující Minister of Rock'n'Roll Kravitz přiznal, jak se na hudební scéně cítí, pokud jde o funkce. Před půlnocí nasadil spolu s kapelou kousky, k nimž velmi dobře pasují hudební improvizace, což byla lahůdka pro ty, kteří je mají rádi. Závěr jeho setu už byl postavený na hitech (Fly Away, American Woman či Let Love Rule), s nimiž rockový tah dospěl ke svému finále.

Byl to koncert, jaký si zaslouží každý festival. Koncert, na němž se profiloval sám… ministr rokenrolu.

Sevdaliza nejspíš nakonec přijede

Mimořádně milé vystoupení třetího festivalového dne nabídli Nizozemci Son Mieux. Sedmičlenná kapela tvoří hudbu, jakou v těchto časech potřebujeme, taneční pop s diskotékovými i glamrockovými vlivy a teatrálními gesty. Bohaté sedmdesátkové aranže písním vetkly mocnou energii i svěžest, pročež nebylo divu, že lidí pod pódiem přibývalo.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Son Mieux publikum roztančili.

Pakliže tahle skupina v programu nahradila zmíněnou Sevdalizu, byl to od pořadatelů akce ten nejlepší nápad, jaký ve chvíli řešení nepříjemné situace dostali.

Jakmile se ukázalo, že Sevdaliza v pátek nedorazí, začali rovněž pracovat na tom, aby přijela v sobotu. Jisté to zatím není, nicméně vše nasvědčuje tomu, že by se mohla na Colours of Ostrava nakonec opravdu objevit. Pokud se tak stane, bude operativně zařazena do večerní části programu.

Ewa Farna jako host

Příjemný byl i set polské skupiny Kwiat jabloni. Vyhlíží jako menší orchestr a také tak výživně hraje. V jejích nakažlivě melodických písničkách se o sebe třou folk, pop, bluegrass, indie pop i elektronická hudba, čímž vzniká tvůrčí prostor, který autoři písniček chytře využívají.

Na úplně poslední skladbu si Poláci pozvali milého hosta, zpěvačku Ewu Farnou. Bylo to radostné setkání hudebních přátel, při kterém se z plna hrdla pělo a fyzická srážka zpěvačky Kasii Sienkiewiczové s Farnou dopadla tak, že se jí obě dámy upřímně vysmály.

Tangerine Dream jsou němečtí průkopníci elektronické hudby. Dělali to už v šedesátých letech, kdy je založil Edgar Froese. Ten ale v roce 2015 zemřel a ostatní původní členové už v kapele nehrají.

Aktuálními jsou klávesisté Thorsten Quaeschning a Paul Frick a houslistka Hoshiko Yamaneová. Vycházejí z původního elektronického zvuku a odkaz svých předchůdců ctí s velkou oddaností. Přitom tvoří dál, čímž tuhle partu drží při smysluplném uměleckém životě.

Páteční program zahájila svým vystoupením česká zpěvačka Lenny. Po ní se na druhém pódiu představili Emma Smetana a Jordan Haj. Jihokorejci NuMori spojili národní hudební motivy s alternativním popem a bylo to zajímavé, Sauljaljui z Tchajwanu to pojala podobně.

Dva pokoje pro Sama Smithe

Kuriózní zážitek připravil ostravským hoteliérům i organizátorům britský zpěvák Sam Smith, jenž na Colours of Ostrava vystoupil ve čtvrtek v noci. Jeho management pro něj na přespání po koncertě objednal hned dva hotelové pokoje. Hudební hvězdy někdy takové potřeby mají.

Důvod toho se ale nakonec ukázal být jiný. V jednom pokoji bydlel Sam Smith a celý druhý byl určen pro jeho šatník. Jeho oděvy prostě vyžadují vlastní ubytování.

Pád IT služeb zasáhl do programu Colours. Nepřijede Sevdaliza, Lenny Kravitz jede autobusem

Hudba

Sam Smith přijel na Colours of Ostrava udělit lekci svobody

Hudba

Výběr článků

Načítám