Hlavní obsah

Přijedou Nick Cave, Bob Dylan, Bryan Adams i Seal

Poslední tři měsíce letošního roku přivedou na pódia českých hal i sálů řadu světových hudebních hvězd. Zastaví se u nás při svých evropských turné a nabídnou koncertní jistoty i novinky. Přijedou Bob Dylan, Duff McKagan, Bryan Adams, Nick Cave se svými The Bad Seeds či skupiny Sum 41, Jonas Brothers, Take That, Accept a další. A pestré to bude i žánrově.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Nick Cave se do České republiky pravidelně vrací.

Článek

Slavný americký zpěvák a skladatel Bob Dylan se do Prahy vrátí na začátku října, a to hned na tři večery.

Nositel Nobelovy ceny za literaturu, který má na kontě desítky alb a nespočet klasických hitů, se vždy představí v pražském O2 universu a nejspíš nechá diváky opakovaně hádat, jakou že skladbu on a jeho kapela právě hrají. Jeho záliba ve změnách aranží i u těch nejslavnějších kousků je všeobecně známá.

Pohoda s Nickem Cavem i ukrajinským rapem

Kultura

Turné k albu So Happy It Hurts (2022) zahájil kanadský zpěvák, hudebník a skladatel Bryan Adams už v lednu 2022 v Portugalsku. Loni v prosinci zavítal do pražské O2 areny, a protože celou sérii prodloužil, dostane se 13. října i do Brna.

Foto: Petr Horník, Novinky

Bryan Adams umí dostat diváky do varu.

Americká popová formace Jonas Brothers, ve které působí bratři Kevin, Joe a Nick Jonasovi, vznikla v roce 2005. Natočila šest studiových desek, ta poslední The Album vyšla loni. V roce 2013 oznámila konec činnosti, ale po šesti letech se na scénu vrátila.

Britský zpěvák Seal absolvoval loni severoamerické turné s Trevorem Hornem, hudebníkem a producentem, jenž stál u zrodu jeho prvních alb a provázel ho během celé kariéry. V květnu odstartovalo v USA jeho letošní turné, které se v tomto měsíci přesunulo do Evropy.

Na úplně všechny koncerty se těší britská skupina Take That. Na světě je od devadesátých let, ve své sestavě měla i dnes úspěšného sólistu Robbieho Williamse. Zářila především ve zmíněných devadesátkách - svou činnost v roce 1996 ukončila, na scénu se vrátila po devíti letech.

Přehled koncertů

4., 5., 6. 10. Bob Dylan, O2 universum, Praha

9. 10. Lindsey Stirling, O2 universum, Praha

11. 10. Duff McKagan, Sono Centrum, Brno

11. 10. Apocalyptica, O2 universum, Praha

13. 10. Bryan Adams, Winning Group Arena, Brno

15. 10. Jonas Brothers, O2 arena, Praha

16. 10. Seal, Enteria Arena, Pardubice

16. 10. Take That, O2 universum, Praha

16. 10. Melanie Martinezová, O2 arena, Praha

17. 10. Nick Cave & The Bad Seeds, O2 arena, Praha

18. 10. Einstürzende Neubauten, Forum Karlín, Praha

10. 11. Sum 41, O2 arena, Praha

12. 11. Jacob Collier, O2 universum, Praha

12. 11. Childish Gambino, O2 arena, Praha

14. 11. Alphaville, Forum Karlín, Praha

17. 11. Accept, SaSaZu, Praha

22. 11. Falling In Reverse, O2 universum, Praha

23. a 24. 11. Sepultura, O2 universum, Praha

30. 11. Kaleo, O2 universum, Praha

2. 12. Therapy?, Lucerna Music Bar, Praha

8. 12. Faithless, Forum Karlín, Praha

„Fanoušci s námi dnes především zpívají, znají každé slovo. Pokaždé, když vyjdeme na pódium, vidíme jejich rozzářené tváře a můžeme s nimi sdílet to nadšení. Vždy mám pocit, že se děje něco výjimečného. Celý večer cítíme, že nás s nimi poutá zvláštní vztah, a je to krásný pocit,“ vysvětlil Novinkám a Právu Mark Owen, jeden ze tří členů současné sestavy kapely.

Nick Cave je u nás nesmírně oblíbený. Na jeho pražský koncert je už v prodeji jen pár vstupenek. Na pódiu pak on a jeho kapela budou propagovat i své letošní album Wild God.

„Tato deska je vážná věc. Je složitá, ale také hluboce a radostně nakažlivá. Skladby na ní jsou spletité, přičemž titulní Wild God je jejich středobodem,“ řekl Cave.

Foto: Live Nation

Seal tentokrát zajede do Pardubic.

Pozoruhodný bude listopadový koncert Jacoba Colliera. Třicetiletý britský zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista dokáže díky svému absolutnímu sluchu mimo jiné určit, v jakém tónu se právě zabouchly dveře za ním.

Jeho obrovský hudební talent objevil před deseti lety v internetových nahrávkách producent Quincy Jones, který mimo jiné pracoval s Michaelem Jacksonem. Následně mu pomohl s vydáním debutu In My Room, na němž všechny nástroje a vokály nahrál výhradně Collier.

Nabídka na podzim letošního roku je přepestrá. A co víc, již dnes je patrné, že to stejné bude i v roce následujícím. Však už byla ohlášena vystoupení umělců a skupin, jako jsou Cyndi Lauperová, Dua Lipa, Twenty One Pilots, Iron Maiden, Billie Eilish, Imagine Dragons či z letoška přesunutý set Bruce Springsteena.

Dylanovi právníci chtějí odškodné

Kultura

Písničkář Bob Dylan vydá eseje o práci svých kolegů

Kultura

Výběr článků

Načítám