Hlavní obsah

Pink Floyd prodali práva za 400 milionů dolarů

Britská skupina Pink Floyd se v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století proslavila výjimečnými a nadčasovými psychedelicko-rockovými písněmi. Nyní zveřejnila zprávu, že práva na svůj katalog prodala společnosti Sony Music. Inkasuje za to 400 milionů dolarů, což je více než devět miliard korun.

Foto: ČTK

Pink Floyd v roce 1969, zleva David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason a Richard Wright

Článek

Smlouva také zahrnuje převod práv na jméno a image. Nebyla do ní naopak zahrnuta vydavatelská práva skupiny.

Podle magazínu Music Business Worldwide v současnosti licenční poplatky za hudbu Pink Floyd plynou britským společnostem Pink Floyd (1987) Limited a Pink Floyd Music Limited. Firmy se liší v tom, s jakými výnosy nakládají. První inkasuje příjmy z materiálů vydaných po odchodu Rogera Waterse z kapely v roce 1985 a druhá z období před jeho odchodem.

Bob Dylan zamkne fanouškům mobily

Hudba

Podle Music Business Worldwide vygenerovaly obě společnosti ke 30. červnu 2023 přibližně 50 milionů dolarů.

Zpěvák a kytarista skupiny David Gilmour dříve řekl, že mu nejde primárně o peníze: „Důvod, proč to chci udělat, je ten, že nechci tímto dědictvím zatěžovat své děti.“

Odkázal také na napjatý vztah, který má s bývalým členem kapely, zpěvákem a baskytaristou Rogerem Watersem. „Také mě posledních čtyřicet let už nebaví se o celé dědictví starat a podstupovat neustále hádky, které to provázejí. Prostě nechci být toho součástí,“ uvedl.

Manažeři Sony Music utratili v posledních letech miliony dolarů za nákup katalogů takových umělců, jakými jsou Bruce Springsteen, Bob Dylan nebo Queen.

David Gilmour tvrdí, že nahrál silné album. Vydává z něj singl jako soundtrack ke své lásce

Hudba

Roger Waters má na turné problém. Kvůli názorům na Izrael ho nikdo nechce ubytovat

Amerika
Související témata:
Sony Music

Výběr článků

Načítám