Hlavní obsah

Ozzy Osbourne se chce rozloučit posledním koncertem

Ačkoli mu to nemoc nechce dovolit, pětasedmdesátiletý britský zpěvák Ozzy Osbourne velmi touží po tom, aby ještě stanul na pódiu a zazpíval svým fanouškům. Alba se mu daří vydávat a jsou úspěšná. Zpívat naživo je pro něho ale stále nedosažitelné, a proto o případném koncertu mluví jako o svém posledním.

Foto: Profimedia.cz

Ozzy Osbourne se svou dcerou Kelly (fialové vlasy) a manželkou Sharon před čtyřmi lety na předávání cen Grammy v Los Angeles

Článek

„Ozzy si vzhledem ke svému zdravotnímu stavu moc přeje uspořádat závěrečný samostatný koncert. Také mi řekl, že by na něm rád zahrál dvě tři písně naší skupiny Black Sabbath, aby to byla poslední show jeho i Sabbath,“ sdělil baskytarista kapely Geezer Butler v rozhovoru pro rádio Q104.3.

Butler je připraven se případného koncertu zúčastnit, nicméně přiznal, že si není jist, jestli to budou ochotni udělat i další členové Black Sabbath. Ozzy mu totiž řekl, že jeho podmínkou je, aby se akce zúčastnila sestava Black Sabbath, která nahrála první alba.

Kromě Ozzyho a Butlera ji ještě tvoří kytarista Tony Iommi a bubeník Bill Ward. Právě s Wardem nemají ostatní členové kapely po jeho vyhazovu v roce 2013 dobré vztahy. Vše se tedy ukáže, až se věci dají do pohybu.

RECENZE: Ozzy Osbourne zase podvádí osud

Kultura

Parkinsonova choroba

Úspěšný sólový zpěvák a neméně proslulý frontman Black Sabbath má vážné zdravotní problémy. Hlavním důvodem je progresivní Parkinsonova choroba. K ní se přidaly i další neduhy a každým dnem se mu tak hroutí představa, že by se ještě mohl vrátit na pódia.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ozzy Osbourne ještě v dobách, kdy pravidelně koncertoval.

V roce 2023 Osbourne podstoupil operaci v důsledku zranění, které utrpěl před dvěma desetiletími, kdy měl vážnou nehodu na čtyřkolce. Tehdy byl hospitalizován s osmi zlomenými žebry, zlomenou klíční kostí a s poškozenými krčními obratli. Důsledky nese dodnes.

Před čtyřmi lety nešťastně upadl ve svém domě a od té doby má vážné potíže s chůzí a stěžuje si na neustálé bolesti.

V roce 2020 pak oznámil, že trpí Parkinsonovou nemocí. Léčba probíhá pomocí kmenových buněk, ale umělec se dostal do deprese. Z té se postupně snaží vymanit, leč, jak přiznal, mnoho radostí už v životě nemá.

„Myslíš si, že zvedáš nohu, ale ve skutečnosti se nehýbe. Mám pocit, jako bych chodil v olověných botách. V určitém okamžiku mě přestalo cokoli bavit. Nic mě netěšilo. Tak jsem začal brát antidepresiva, která fungují,“ prozradil Osbourne.

Celou dobu ho podporuje manželka Sharon, se kterou se před časem domluvil, že kdyby byla situace nesnesitelná, podstoupí eutanazii. O tomto rozhodnutí oba informovali své děti.

„Pokud už nebudu schopen udělat základní věci sám, řeknu Sharon, aby pro mě požádala o eutanazii. Kdybych měl mrtvici a ochrnul bych, nechtěl bych tu být. Sepsal jsem závěť, ve které všechno odkazuju jí. Pokud se něco stane s ní, dostanou všechno děti,“ říká Osbourne.

Vzniká muzeum

V britském Birminghamu momentálně vzniká muzeum Ozzyho Osbourna. Kromě artefaktů spojených s jeho kariérou a životem má být též místem pro setkávání hudebníků. Otevřeno v něm bude i vzdělávací oddělení.

„Máme mnoho předmětů. Uděláme to zcela interaktivně. Každé video, každé živé vystoupení, všechno tam bude. Bude to spíše vzdělávací prostor pro hudebníky a umělce, kde bude možné se přesvědčit, že můžete pocházet z jakéhokoli prostředí, a pokud budete tvrdě pracovat, můžete dosáhnout velkých věcí,“ uvedla Sharon Osbournová.

Ačkoli neexistuje konkrétní datum otevření muzea, manželka zpěváka doufá, že vše uvede do provozu během příštích osmi měsíců. Shoduje se to s Osbournovými plány vydat nové album koncem tohoto roku za předpokladu, že mu to zdravotní stav dovolí.

Ozzy Osbourne na to přišel. Chce koncertovat vsedě

Kultura

Sotva zrušil turné, plánuje další. Ještě neumírám, říká Ozzy Osbourne

Kultura
Související témata:
Black Sabbath
Kelly Osbourne

Výběr článků

Načítám