Hlavní obsah

Norský trumpetista Nils Petter Molvær představí své album

Norský trumpetista Nils Petter Molvær předvede v sobotu v pražském Paláci Akropolis svoje poslední album Stiches, které vznikalo za pandemie covidu. Molvær se na něm vrací i k poklidnější poloze z prvních sólových alb u značky ECM. Molvær přitom především proslul spojením jazzu s elektronikou, s hip a trip hopem i drum’n’bassem.

Foto: Roberto Cifarelli

Nils Petter Molvær

Článek

Molvær připomíná chameleona, který neustále mění barvy - podobně jako jeho vzor Miles Davis mění styly a snaží se svou trubku uplatňovat v různých žánrech. Album Stiches, kde s norským trumpetistou hrají bubeník Erland Dahlen, basista Jo Berger Myhre a kytarista Johan Lindstrøm, ukazuje různé Molværovy polohy.

Najdeme tam melancholické komorní skladby, jako je Near Invisible Stitchec, Funeral nebo Honey In your Head, které by mohly být na jeho raných albech, jako byl průlomový Khmer. Je v nich patrná i stopa doby - deska se sice začala natáčet na ostrově Giske, ale nakonec museli muzikanti spolupracovat kvůli karanténě na dálku.

Už Median ale přináší přechod od komorní polohy k té hybnější s tepajícím rytmem. Nechybějí ani nadupané skladby s výrazným beatem Framework 1 až 3 nebo hodně elektronické Angels Ahead.

Album pak uzavírá True Love Waits od Radiohead, vůbec první cover, který kdy trumpetista nahrál.

Skladatel Petr Malásek: Tátovu radu, abych se vyhýbal herečkám, jsem si k srdci nevzal

Hudba
Související témata:
Nils Petter Molvær

Výběr článků

Načítám