Hlavní obsah

Než zazpívají, musí členové kapely Jelen na domácím festivalu do montérek

Přibyslav

Mají za sebou vyprodaný narozeninový megakoncert v pražské O2 areně pro 16 tisíc lidí, komorní divadelní turné, teď členy populární kapely Jelen čeká jeden velmi speciální zážitek. Mezi vystupováním na přehradách či hradech si odskočí zahrát domů. To znamená do Přibyslavi na Vysočině, odkud polovina sestavy pochází.

Foto: Jiří Bárta

Kapela Jelen po třech letech pořádá další ročník svého festivalu v Přibyslavi.

Článek

Festival Jelen & přátelé se odehraje v sobotu 10. srpna na louce pod zámkem. Jeleni si i tentokrát pozvali další kamarády z branže – Rybičky 48, písničkáře Pokáče a Kateřinu Marii Tichou s kapelou Bandjeez.

„Festival je speciální tím, že si akci pořádáme sami, jako kapela. Připravujeme mnoho aktivit pro děti, autogramiádu a speciální koncertní set. V nadsázce říkáme, že přivezeme O2 arénu do Přibyslavi,“ líčí Martin Kasal, jeden ze zakladatelů kapely, jež se naposledy umístila pátá v anketě Český slavík a patří mezi nejžádanější české kapely.

Minulé ročníky našeho festivalu byly velmi osobní, až dojemné. Já třeba první písničku vůbec nemohl zpívat.
Martin Kasal, spoluzakladatel a houslista kapely Jelen

Kasal společně se svým dalším nynějším spoluhráčem, baskytaristou Ondřejem Málkem před lety začínal v místní kapele Šatlava. Tehdy předskakovali třeba Divokýmu Billovi. Od té doby už ale uteklo hodně vody v Sázavě, která se kroutí i kolem podzámecké nivy, kde na víkend vyroste velké pódium.

Opera i loutky na Jiráskově Hronově

Divadlo

„Je fajn, když si můžete zahrát doma ve svém rodném městě a přijdou se na vás podívat partnerky, děti, rodiče, kamarádi. Ale zároveň přijedou fanoušci ze všech koutů Česka,“ těší se Kasal.

Začínali ve vězení

Bude to už třetí „jelení“ festival. „Minulé ročníky byly v tomto směru velmi osobní, až dojemné. Já třeba první písničku vůbec nemohl zpívat,“ vzpomíná Kasal.

Možná mu hlavou poběží, jak kdysi v bývalé obecní šatlavě, jež dala jméno jejich první kapele a kde měli zkušebnu, vznikl základ pro hit Magdaléna, nebo jak tvořili repertoár u Málků na balkoně.

Foto: Jiří Bárta

Martin Kasal hraje v kapele Jelen nejen na housle.

Přestože další koncerty v tomto týdnu nemají, čekají je dost hektické dny. Nejdřív totiž musí členové bandu přiložit ruku k dílu.

„Minulý ročník vycházel na neděli a v týdnu předtím jsme zvládli tři koncerty. Letos chceme mít větší klid na přípravu, proto nás už od čtvrtka můžete potkat na louce pod zámkem v pracovním oblečení,“ prozradil houslista Kasal, který hraje i na mandolínu a piano.

Houslista narozeniny neutajil

Pro něj bude mít festival ještě jeden speciální rozměr – právě v sobotu mu bude 34 let. „Kdo vám to řekl? Já se to snažím pečlivě tajit. Ale máte pravdu, budou to nejspíš velmi speciální narozeniny,“ podotkl s úsměvem Martin Kasal.

Jindra Polák ze skupiny Jelen: Cítím už méně adrenalinu a více klidu

Kultura

Když se Přibyslaváci Martin Kasal a Ondřej Málek dali před jedenácti roky dohromady s kudrnatým čahounem Jindrou Polákem a poprvé se z pódia ozvalo „My jsme Jelen“, přišli si je do pražského klubu U Staré paní poslechnout jen rodinní příslušníci a pár štamgastů.

Teď nemají problém dostat na festival několik tisíc lidí. V předprodeji zůstávalo uprostřed týdne posledních 300 vstupenek. Nyní bude na hlavních hvězdách, aby naplnily očekávání několika tisíc lidí.

Dvě stovky lidí v akci

V neděli pak přijde na řadu asi to nejméně příjemné – úklid celého areálu. „Samozřejmě nemůžeme zvládnout všechno sami. S festivalem nám dohromady pomáhá okolo dvou stovek lidí,“ směruje Kasal poděkování ke všem pomocníkům.

Ze čtyřtisícového města, proslaveného smrtí vojevůdce Jana Žižky nebo výrobou pribináčku, pochází přesně polovina osmičlenné kapely. Jejich hudba vychází z různých žánrů, jako je country, folk, bluegrass a blues.

Kromě Martina Kasala a Ondřeje Málka tvoří kapelu ještě jeho bratr Josef Málek (akordeon) a bratranec Tomáš Málek (kytara). Sestavu s frontmanem Jindřichem Polákem doplňují Jan Vojtěch Rek (banjo, elektrická kytara), Alexandr Smutný (trubka) a Vít Polák (bicí).

Foto: Petr Klapper

Kapela Jelen loni v prosinci oslavila deset let na scéně vyprodaným koncertem v 02 areně.

„Přibyslav je takovou druhou domácí scénou pro nás všechny v kapele. Zažili jsme tam spoustu věcí, včetně dvou nádherných ročníků našeho festivalu Jelen a přátelé, vystoupení na Přibyslavském nocturnu, kapelních soustředění i nahrávání písniček, a máme k ní všichni silnou vazbu,“ řekl Novinkám zpěvák Jindřich Polák.

Osobně se těší na známé, které dlouho neviděl, na rodiny kluků a samozřejmě na fanoušky. „Protože atmosféra na louce pod zámkem je vždycky jedinečná, téměř rodinná,“ líčí frontman.

Až vyběhne na pódium, vybaví se mu nejspíš i to, jak jednu z prvních zkoušek odehráli před lety ve staré konírně na dvoře u Kasalů.

Skupiny Jelen a Rybičky 48 soudí, že je lepší se opít. Mají společný videoklip

Hudba

5 NEJ: Česká pop music tak, jak ji v roce 2023 viděl hudební publicista Jaroslav Špulák

Kultura

Výběr článků

Načítám