Hlavní obsah

Narozeninový Metronome Prague. Kocáb slavil sedmdesátku, Kosheen pětadvacítku

Hudební festival Metronome Prague si vždy potrpěl na speciální vystoupení. Ne pokaždé byl koncept zajímavý, ale mnohdy to stálo za slyšení. Letošní oslavy sedmdesátin Michaela Kocába a pětadvacetin britské skupiny Kosheen se řadí k těm dobrým co do nápadu i provedení. Proběhly ve čtvrtek večer na holešovickém Výstavišti v Praze při úvodním festivalovém dnu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Zpěvačce skupiny Kosheen Sian Evans je dvaapadesát let

Článek

Kocáb si Metronome Prague vybral jako místo koncertní oslavy svého životního jubilea sám. On a jeho tým pak pro ni připravili tu nejlepší koncepci. Sestavili poctivý výběr toho, co k hudebníkovu uměleckému životu patří, ať už šlo o skladby, styly nebo hosty.

V hodinu a půl dlouhém setu zněly ukázky z jeho práce s Pražským výběrem, též jazz, šanson, pop, moderní vážná hudba, symfonická opera a další styly, kterých se na své umělecké cestě dotýkal.

Foto: Petr Horník, Novinky

Michael Kocáb zvolil jako místo oslavy svých červencových narozenin festival Metronome Prague

Mezi hosty a gratulanty byl samozřejmě Pražský výběr, také Michal Horáček, jenž koncert provázel slovem a vzpomínkami, Jiří Stivín, Ondřej Soukup, Michal Kaščák, Jiří Korn, Iva Pazderková, skupina Skety, Kocábovy děti a další.

Hvězdy karlovarského festivalu: Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl

MFF KV

Těsně před koncem setu ti na pódiu i pod ním zazpívali červencovému oslavenci sborem „happy birthday to you“ a ve finále si všichni střihli písničku Pražákům, těm je tu hej.

Kocáb pak dostal dopravní značku se sedmdesátkou. Byl dojatý, jeho hosté a muzikanti nadšení a publikum se pohybovalo na linii mezi obojím.

Foto: Petr Horník, Novinky

Při Kocábově oslavě na pódiu nechyběl jeho letitý kolega z Pražského výběru Vilém Čok

Slavila i skupina Kosheen. Letos je to pětadvacet let od chvíle, kdy v anglickém Bristolu přišla na svět. Vybrala tedy ze svého repertoáru ty dobré a náležitě horké písničky a podala je pražskému publiku v aktuálních živých verzích.

Nebyl to set, který by překypoval energií. Byla to spíš přehlídka pódiové rutiny. Zpěvačka Sian Evans se nicméně oddanému publiku otevřela. Slovem i zpěvem se vracela k silným okamžikům svého i kapelního života a tu a tam se v jejích očích objevily slzy.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kosheen na Metronome Prague slavili

Publikum se ve čtvrtek na Výstavišti scházelo pomalu. Na velké scéně zahajující November 2nd hráli jen pro pár desítek lidí. Postupně pak ale dorazily stovky dalších, ty se slily v tisíce, a tak na večerní set Kosheen už byl počet přítomných fanoušků slušný.

Kiwanukovy africké rytmy

Těsně po sedmé večerní vystoupil ostrovní zpěvák, kytarista a klávesista Michael Kiwanuka, jenž se žánrově pohybuje v soulu a indie.

Spolu s doprovodnými vokalisty a muzikanty otevřel více než hodinový set zasněnou skladbou Hard To Say Goodbye ze svého zatím posledního eponymního alba.

Foto: Petr Horník, Novinky

Michael Kiwanuka diváky potěšil

Kiwanuka diváky rázem dostal do varu přechodem do živějších afrických rytmů, opepřených chřestěním tamburín a rumba koulí. S plným, precizním hlasem pak takřka pravidelně střídal melancholické a energičtější písně.

V závěru si nedovolil vynechat hit Cold Little Heart, známý především divákům seriálu Sedmilhářky, na nějž v přídavku navázal ještě procítěnější Love & Hate.

Foto: Petr Horník, Novinky

Michael Kiwanuka se nakonec většího počtu diváků během svého setu dočkal

Příjemná byla vystoupení australské zpěvačky Mereki, která přivezla sympatický a produchovnělý indie pop, a také naší Lenny, jež nabídla svůj současný pohled na rockový střední proud a svým výkonem všechny ubezpečila, že hlasově zůstává stále nepřehlédnutelná.

David Gaydečka, organizátor festivalu Metronome Prague: Oslovili jsme mladší publikum

Hudba

České letní hudební festivaly napříč žánry. Kam letos vyrazit a na jaký program se těšit

Hudba

Výběr článků

Načítám