Hlavní obsah

Mezinárodní tým vybere varhany pro supermoderní koncertní sál v Brně. Půjde o světový unikát

Brno

Srdcem a současně klenotem nového supermoderního koncertního sálu v Janáčkově kulturním centru v Brně, který nebude mít v mnoha parametrech v Evropě obdoby, budou jeho varhany. Půjde o mimořádný nástroj jak po hudební, tak i technické stránce, a to za několik desítek milionů korun. Nástroj vybere mezinárodní odborná komise.

Foto: archiv MMB

Vizualizace budoucího koncertního sálu pro Brno. Varhany uprostřed za pódiem

Článek

Sál bude mít mimořádnou akustiku, která bude sama o sobě jeho lákadlem, stejně jako výkony Filharmonie Brno. V centru získá po desetiletích čekání svoji novou domovskou scénu.

Jde o investici za 2,3 miliardy korun, tedy největší do hudby v novodobých dějinách České republiky. Staveniště je předáno dodavatelům, s prvním koncertem se počítá do tří let.

S ohledem na jedinečnost sálu i obrovské finanční náklady se vedení Brna rozhodlo vytvořit mezinárodní tým expertů, kteří mu doporučí, kde a jaké varhany je třeba pořídit. Ve skupině odborníků jsou i uznávaní varhaníci Christian Schmitt (Německo), Aart Bergwerff (Nizozemsko) a Zdeněk Nováček (ČR).

Variace v listopadu rozezní Karlovy Vary

Hudba

Varhany pořídí brněnský magistrát prostřednictvím veřejné zakázky. Vypsána bude ještě v době výstavby kulturního centra tak, aby mohly být nainstalovány co nejdříve.

Přesnější cena, za niž bude nový nástroj pořízen, vzejde z jednání v rámci přípravy zadávací dokumentace. Předpokládá se, že půjde o desítky milionů korun.

Foto: archiv MMB

Varhany budou chloubou budoucího brněnského koncertního sálu.

Na financování varhan se mohou podílet individuální i firemní dárci prostřednictvím veřejné sbírky s názvem Varhany pro Brno, která bude vyhlášena příští týden. Krátce poté se pustí do práce i mezinárodní tým pro jejich výběr.

„Je to zázrak,“ radují se lidé na Klatovsku. Zachránili varhany, na které hrál Jakub Jan Ryba

Hudba

Splněný sen Leoše Janáčka

Po vytvoření sálu volal již slavný skladatel Leoš Janáček (1854-1928), jehož jméno je neodmyslitelně spjato s městem. Brněnská filharmonie je hudební těleso se sto hudebníky a její dosavadní působiště v Besedním domě je jí už dlouho malé.

Janáčkovo kulturní centrum s novým sálem vznikne v jeho sousedství. Z objektu je již postaveno podzemí s garážemi.

Foto: archiv MMB

Na vizualizaci budova Janáčkova kulturního centra s moderním koncertním sálem. Vznikne do tří let.

Centrum s koncertním sálem postaví konsorcium OHLA ŽS, Strabag Pozemní a inženýrské stavitelství a Unistav Construction.

Zahájení stavebních prací komplikovalo to, že se zakázkou na tento projekt zabýval antimonopolní úřad. Problémy se ale podařilo vyřešit. Centrum s hledištěm pro 1200 lidí vznikne v proluce mezi Veselou a Besední ulicí.

O nově postavenou přírodní kapli v Nesvačilce je zájem, přijíždějí i krajané ze světa

Kultura

Související články

Výběr článků

Načítám