Hlavní obsah

Marek Ztracený se vrací na scénu: Mám štěstí, za které bych měl začít zase bojovat

Zpěvák a hudebník Marek Ztracený ohlašuje návrat na scénu. Dva roky po velkých koncertech v pražském Edenu se v červnu roku 2025 opět představí fanouškům naživo. Vyjede na sérii koncertů nazvanou Zpátky Tour. Vstupenky se začnou prodávat v pondělí 7. října v 18 hodin. Postupně také bude přinášet další novinky, už v neděli novou píseň a videoklip, vánoční překvapení, nový web, logo a další.

Foto: archiv Marka Ztraceného

Marek Ztracený je nevyčerpatelná studna novinek a překvapení.

Článek

Když jste loni oznámil přerušení své koncertní činnosti, hovořil jste o tom, že to potrvá několik let. Co vás přimělo vrátit se na pódia už po dvou letech?

Tahle pauza, někdy jí říkám otcovská dovolená, bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě. Lidé a okolí tenkrát vůbec nerozuměli tomu, proč chci přerušit kariéru v momentě, kdy se z ní dalo nejvíc profitovat. Jenže já si uvědomil, jak to všechno letí a že dva roky nejsou v dnešním rychlém světě žádná doba.

Nebudu lhát, první dva měsíce jsem trochu nevěděl, jak mám žít život, který vlastně neznám, ale ta pauza pro mě byla, a vlastně stále je, nesmírně cenná. Mohl jsem trávit čas se svými blízkými, po čtrnácti letech práce nabrat síly a zamyslet se, co chci v životě i v hudbě dělat dál. Mohl jsem také zjistit, jestli a co mi bude chybět a na čem mi záleží. A na mých fanoušcích mi sakra záleží.

O mém návratu rozhodlo srdce a video, které mi přišlo na sociální sítě. Byli na něm maminka se synem. Nevěděli, že je někdo nahrává. Vzniklo na začátku jednoho koncertu v Edenu, kdy jsem přišel na pódium. Oni se objali, plakali, smáli se a zpívali. Byli šťastní.

Americký bluesman Mike Zito: Už nebrečím. Díky hudbě zpracovávám emoce

Hudba

Bylo to krásné a dojemné a já si uvědomil, že tohle je kromě rodiny smysl mého života. Že to, co dělám, má smysl, a že mám hrozné štěstí, za které bych měl začít zase bojovat.

V pauze jste se chtěl věnovat zejména své rodině. Co na vaše nynější rozhodnutí říká?

Pauza přesně splnila mé očekávání; a doufám, že i očekávání mé rodiny. Jak říkáte, věnoval jsem se jí. Nebyl jsem zpěvák, řidič a muzikant, ale byl jsem táta, syn a manžel na plný úvazek.

Vidět svého syna každý den vstávat, usínat, moci s ním vymýšlet kraviny, ze kterých šla mamince hlava kolem, a zažívat všechny ty obyčejné věci, bylo něco, na co jen tak nezapomenu. A on snad také ne.

Mohl jsem zajít každý den za rodiči, chodit po milované Šumavě s manželkou a chvíli být zase ten obyčejný kluk ze Železné Rudy. Rodina mě podpořila ve všem, co jsem v životě udělal, a ani tohle nebyla výjimka. Ví, jaký jsem a že mám tak trochu rodiny dvě. Tu svou a pak Ztracenou rodinu. Tak říkám svým fanouškům.

Co jste ještě v pauze dělal?

Po dlouhých letech jsem měl čas i prostor na klidné skládání a poslouchání muziky. Začal jsem zase také číst a chvílemi jsem cestoval, mimo jiné na koncerty ve světě. Dalo by se říct, že jsem žil z minuty na minutu. Byl to zvláštní pocit poté, co jsem měl čtrnáct let každou minutu naplánovanou.

Kolik nových písní jste složil?

Téměř čtrnáct. Osm jsem jich už nahrál ve studiu a teď pracuju na jejich dokončení. V některých z nich jsem to typický já a některé jsou trochu nezvyklé. Je to dokonce tak, že některé možná nakonec nepoužiju. Být ve studiu, hrát si a nechvátat, to bylo něco skvělého.

Skupina Top Dream Company: Některé věci musí zůstat v kapele. To je svatý zákon

Hudba

Už v neděli jednu novou skladbu vydáte. Kdy jste ji napsal a co je jejím tématem?

Je to píseň, kterou jsem složil hned na začátku své koncertní pauzy, asi dva týdny po koncertech v Edenu. Nikdy nejdu k pianu s tím, že složím píseň o tomhle nebo tamtom. Tenkrát jsem si sedl a po chvíli zjistil, že jsem na svatbě a že to téma je vlastně hrozně zajímavé, široké a já s ním mám nedávnou zkušenost.

Bylo to měsíc od mé svatby, a aniž bych to plánoval, vznikla během chvíle píseň s názvem Ta bílá ti sluší. Není to ale romantická pomalá skladba, ze které takříkajíc kape med, jak by vzhledem k tématu někdo mohl čekat.

Dalibor Cidlinský udělal zajímavou aranž a ta píseň má zajímavou energii. Těším se na reakce fanoušků. Přece jen je to něco, co každý z nás minimálně jednou zažije.

Foto: archiv Marka Ztraceného

Marek Ztracený se na pódia vrátí příští rok.

Vyjedete na turné a vydáte singl. Stane se kromě toho ještě něco dalšího?

Jsem nevyčerpatelná studna novinek a překvapení. Strašně mě totiž baví překvapovat. Takže budou nové webové stránky, nové logo, merch a mám v rukávu i jeden takový tajný vánoční trumf. Je to něco, na co se neskutečně těším.

Zpátky Tour 2025

27. 6. Praha

28. 6. Praha

4. 7. Kutná Hora

5. 7. Pardubice

11. 7. Příbram

12. 7. Hluboká nad Vltavou

18. 7. Jihlava

19. 7. Kroměříž

25. 7. Ústí nad Labem

26. 7. Loket

1. 8. Sychrov

2. 8. Chomutov

8. 8. Mikulov

9. 8. Mikulov

15. 8. Slavkov u Brna

16. 8. Potštejn

22. 8. Olomouc

23. 8. Ostrava

29. 8. Písek

30. 8. Plzeň

Máte už plány na dobu po skončení turné, které oznamujete nyní?

Řeknu k tomu jediné – a je to vzkaz pro mé fanoušky. Milá Ztraceného rodino, milí posluchači, díky, že jste na mě počkali a nezapomněli. Těším se na vás příští léto. Bude to největší a nejenergičtější turné, jaké jsme kdy uspořádali. Čekají nás velké věci a všechno to, co jsem teď popsal, je jenom začátek. Vítejte na nové cestě.

RECENZE: Marek Ztracený servíroval zážitky divákům i sobě

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám