Hlavní obsah

Maraton hudby obíhá od čtvrtka do neděle celé Brno

V ulicích, na náměstích, v kostelech, pasážích i v sálech. Od čtvrtka 8. do neděle 11. srpna se Brno rozehraje na mnoha místech. Koná se zde totiž už devátý ročník Maratonu hudby. Na multižánrovém festivalu vystoupí desítky hudebníků. K největším hvězdám bude patřit světově uznávaný francouzský akordeonista Vincent Peirani, který se publiku předvede hned třikrát.

Foto: Archiv Maratonu hudby

S muzikanty vystupujícími na brněnském Maratonu hudby se budou lidé potkávat i na ulicích.

Článek

„Pokud by se všichni hudebníci festivalu sešli v centru Brna a každý předvedl aspoň kousíček svého umění, zaplnili by velkou část náměstí Svobody a vytvořili mnohahodinový koncert, na kterém by zazněl jazz, world music, rock, folklor, klasická hudba i další žánry,“ uvedl hlavní dramaturg akce Milan Tesař.

Po loňské hvězdě, kubánském jazzovém klavíristovi Omaru Sosovi, je letošním rezidenčním umělcem Vincent Peirani. Světově uznávaný akordeonista, který suverénně zvládá jazz, world music, rock i experimentální hudbu, se v Brně předvede třikrát. S triem Jokers ve čtvrtek, projektem Les Egarés v sobotu a sólovým recitálem v neděli.

Premiéru na Maratonu zažije moldavské vydavatelství Antonovka Records se svým zakladatelem Antonem Apostolem, jenž pořizuje autentické nahrávky folklorních souborů ze zemí východní Evropy, Střední Asie, Dálného východu a Kavkazu.

Pavel Mikez: Myslel jsem, že se do Vesce s Benátskou! nevejdeme

Kultura

Od Vikingů po Balkán

Do Brna se vrací estonské duo Puuluup, inovativní hráči na staré vikinské nástroje zvané talharpy. Letos se jim dostane výsady zahájit festival společně s Vincentem Peiranim a Jokers v Sono Centru.

„Na jejich loňské vystoupení jsme měli mnoho pozitivních ohlasů – někteří návštěvníci ho označili za nejlepší koncert svého života. To je skvělý důvod, aby se vrátili,“ říká manažer festivalu Ondřej Staněk.

Foto: Archiv Maratonu hudby

Estonské duo Puuluup vystoupí po loňském úspěchu v Brně i letos.

Akci si už nelze představit ani bez taneční Balkan Night na Špilberku. Hvězdné obsazení bude mít díky legendě world music a zakladateli fenoménu Balkan Beat Kirilu Džajkovskému nebo skupině Circus Brothers, zástupci stylu disco-balkan.

Nově je součástí festivalu scéna Balkan Soirée s komornějšími projekty, jejíž dramaturgii připravil celosvětově respektovaný odborník na balkánskou hudbu Bojan Djordjevič.

Slovácké písně jinak

Další zážitky nabídne World music scéna s projektem NAKED, který tvoří srbská kapela Naked a maďarské Mónika Lakatos Trio, nebo jazzová scéna, na níž se společně představí známý elektronický producent Aid Kid a The Augmented Jazz Ensemble.

Na folklorní scéně zazáří slovenská skupina Ondro a kamaráti, oceněná za nahrávku roku v kategorii world music na Radio_Head Awards 2023, nebo uskupení ČaroTaJ nabízející slovácké písně v unikátním podání dvou ženských hlasů, basklarinetu, fagotu a violoncella.

Tradičními body programu jsou pak buskerské designové pokoje Kateřiny Šedé, Pianoštafeta, koncerty staré hudby, rocková scéna či romská Django stage.

Umělecký ředitel bienále Petr Kotík: Ostravské dny nejsou o mně, to bych považoval za ostudnou myšlenku

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám