Hlavní obsah

Kočovné Romy při vzniku písně Magic Gypsies provázel dron i vrtulník

Chlapi v bílých košilích a černých kalhotách jako tuláci s nástroji v krajině. Samozřejmě s kloboukem na hlavě. Ženy v pestrých kacabajkách a suknicích v zářivých barvách. Bohatě nalepené řasy, oringle v uších, náramky a prsteny.

Radim Věžník natáčel s Romy nový hudební klip pro Romana HorkéhoVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

V pravé cikánské ležení se na pár hodin změnilo okolí vyhlídkové skály nad údolím řeky Oslavy nedaleko obce Senorady, na jejímž katastru se nachází přírodní rezervace Údolí oslavy a Chvojnice.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Romští kočovníci s Romanem Horkým při natáčení klipu

Nezvyklá podívaná v místech, ze kterých je vidět nejen kus nádherné přírody, ale na horizontu i chladicí věže Dukovanské elektrárny, přilákala pozornost posádky nedaleko cvičícího vojenského vrtulníku.

Celý „natáčecí cirkus“ měli na svědomí dva muži. Známý režisér hudebních videoklipů předních kapel Radim Věžník a zpěvák a frontman kapely Kamelot Roman Horký. Muzikant a také někdejší tramp a tulák si místo pro natáčení klipu pro singl Magic Gypsies nevybral náhodou.

Jubilant Roman Horký věří, že na něj jeho největší osudová píseň ještě čeká

Hudba

Právě zde se před dvanácti lety pod širým nebem ženil a ještě nedotčený kus panenské přírody považuje za nejhezčí na světě, přestože pár kilometrů odsud svítí na obzoru chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany a lety bojových strojů zde také nejsou neobvyklé.

S elektrárnou za zády

„Zjevně jsme taky zaujali posádku vojenského vrtulníku, který dělal silnější zvukovou kulisu našemu dronu, který jsem rovněž při natáčení použil a raději jsme ho nepouštěli příliš vysoko,“ řekl Novinkám režisér Věžník, který děj klipu částečně vytvářel i v Muzeu romské kultury v Brně.

„Při natáčení využili naši stálou expozici Příběh Romů a taky jsme pro potřeby snímku půjčili romskému komparzu oděvy z nesbírkového depozitáře,“ vysvětlila Novinkám mluvčí muzea Karolína Špilmanová.

Foto: Lucie Levá

Roman Horký

Romové budou v klipu působit i jako tleskači, což je pro písničku v gypsy swingovém hávu nezbytné. V melodii jsem se snažil o propojení romské i naší kultury a rytmiky,“ dodal Roman Horký s tím, že písnička uvozuje jeho poslední vznikající desku 60 mil s Kamelotem. Tu si nadělil ke svým nedávným kulatinám.

Vzpomínky na mládí

„Text skladby vypráví o příchodu cikánů do kultovního městečka Saintes-Maries-de-la-Mer, kde se skutečně konají největší romské srazy v Evropě. Ke vzniku mě inspirovala skvělá kniha Okultismy kočovných cikánů a také vzpomínky na mladá léta, kdy jsem se taky rád toulal jen s kytarou. Nejdéle jsem byl na trampu s kamarády na trase z Aše až do Bratislavy jedenáct dnů. Tehdy jsme ještě jezdili i nákladními vlaky či stopem a peníze na jídlo si vydělávali hráním po hospodách. To už by dnes ani nebylo možné,“ zavzpomínal pro Novinky zpěvák.

Roman Horký z kapely Kamelot: Staré trampské písně jsou pro mě národní poklad

Kultura

Kapela Slza natočila retro klip v okolí Karlštejna

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám