Hlavní obsah

Klip pro Mira Žbirku vymyslela dívka, která přežila útok střelce na fakultě

Vychází videoklip k písničce Naivná z alba Mira Žbirky Posledné veci (2022). Je to další posmrtné video ke skladbě zpěváka, jenž zemřel v listopadu roku 2021. Navíc jej vymyslela a spolurealizovala dívka, která byla postřelena při řádění střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a stále se potýká s následky. Na Novinkách.cz má klip premiéru.

Klip k písni Naivná od Mira ŽbirkyVideo: Universal Music

Článek

Katka Žbirková, vdova po zesnulém zpěvákovi, která se stará o jeho pozůstalost a vznik videoklipu iniciovala, vzpomíná, jak ke spojení s mladou tvůrkyní došlo.

„Začali jsme nenápadně. Oslovovali jsme režiséry, aby si vybrali, k jaké skladbě z alba Posledné veci by chtěli udělat klip. David Beránek, režisér a Mekyho přítel, jenž stojí například za klipy k písním Bahamy, Tento song a dalšími, si vybral Naivní,“ vzpomíná Žbirková.

„Potom se však dlouho neozýval. Netušila jsem, co se děje, až jsem mu někdy v únoru zavolala a zjistila, že je v nemocnici s dcerou Terezkou. Byla vážně postřelena při řádění střelce na filozofické fakultě a stále se zotavovala. Prošla si klinickou smrtí a rodiče nevěděli, zda vůbec bude žít. Máma Dora Čechová s tátou se u ní střídali každý den. Přežila a fyzicky se zlepšovala, i když před ní ještě byla dlouhá cesta,“ prozradila Žbirková.

Foto: archiv K. Žbirkové

Tvůrci videoklipu k písni Naivná

Někdy v té době jí David Beránek řekl, že by potřeboval pro dceru nějakou psychickou vzpruhu. Navrhl současně, aby napsala námět k Naivné a její kamarádi, studenti Filmové školy Panská v Praze a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, by ho natočili.

„Sešli jsme se v kavárně v nemocnici v Motole a Terezka byla doslova průhledná. Přesto jí svítily oči,“ vzpomíná Žbirková.

„Uplynulo pár měsíců a sešli jsme se v Praze na Kampě při natáčení. Terezka už byla usměvavá a už ne tak průhledná. Přestože se ještě neobešla bez pomoci rodičů, zúčastnila se všeho dění a její tým pracoval profesionálně a bezchybně,“ dodala.

Foto: archiv K. Žbirkové

V klipu „si zahrála“ i Lennonova zeď v Praze na Kampě.

Na Žbirkovu počest si v klipu zahrála i Lennonova zeď, která je právě na Kampě. Píseň Naivná přitom byla první, kterou dal Miro Žbirka synovi Davidovi, aby zjistil, jak si povede při aranžování a produkci jeho skladeb.

Trvalo dlouho, než David z Londýna, kde žije, poslal pracovní aranži. Později prozradil, že na ní tak dlouho pracoval kvůli tomu, aby výsledkem udělal na otce dojem. To se povedlo a on dostal důvěru, aby produkoval celé album Posledné veci, jehož vydání se už Miro Žbirka nedožil.

S novou písní Mira Žbirky pomohla umělá inteligence. Je to Meky na druhou, říká Žbirková

Hudba

Žbirkova písnička Ríša snov zaujala filmaře. Vznikl k ní klip pro seriál Adikts

Hudba

Výběr článků

Načítám